Walther Kaiser-Hansen i vindercirklen i selskab med den internationale stjerne My Nevele. Walther Kaiser-Hansen i vindercirklen i selskab med den internationale stjerne My Nevele.

Walther Kaiser-Hansen

Træner Walther Kaiser-Hansen var i 1960'erne og 1970'erne altdominerende på Charlottenlund Travbane. Han indførte nye træningsmetoder, vandt 13 championater, en stribe storløb og blev kendt for import af mange gode amerikanertravere.

Walther Kaiser-Hansen, født 3. maj 1925, blev en af travsportens mest kendte og udadvendte personligheder i en meget lang årrække, og karakteristisk for ham var, at han mestrede alle trænergerningens facetter.

Udover det rent træningsmæssige havde han også sans for at skaffe velhavende hesteejere til sporten - og til at fastholde deres interesse med sine store sportslige resultater. 

Han stod personligt for meget køb og salg, en overgang med specialet amerikanertravere, og det var også derved, at han fik skaffet tophesten My Nevele til landet.

Og da tiden var til det, var han glimrende til at markedsføre sine avlshingste, startende med en indlænderhingst som Safari the Great, der via første årgangs sønner Emigrant og Eminent fik afgørende betydning for hans karriere.

Indførte nye træningsmetoder

Han indførte tidligt heattræning, og med sin store stald og mange ansatte praktiserede han ofte at køre med en masse ungheste i et og samme arbejde. Det gav hestene en rutine, der kunne udnyttes i væddeløbene, hvor han tit kørte inde i feltet og på chancen.

Walther havde mantraet ”det er resultaterne, der tæller”. Derfor havde han ikke svært ved at se, at 'bonden' Jens Jensen med sin foldtræning og hestenes frie liv kunne noget, som de professionelle banetrænere ikke magtede. Som konsekvens heraf købte han i 1964 Digelsgård i Langstrup, hvor der efterhånden blev plads til 60 heste. Herfra blev grundlagt mange af de kommende championater.

Mantraet ”Det er resultaterne, der tæller” blev også brugt i avlsannoncerne for igangsætteren Safari the Great, for travsportens tredje Triple Crown-vinder Emigrant (1961 til 1963), og senest for My Nevele, der blev karrierens anden helt store hest med i alt 57 sejre og mere end en million kr. indløbet i 117 starter. 

Blandt My Neveles største sejre var Grosser Preis von Hamburg og to afdelinger af Tuborg-mesterskabet i 1979 over Tarok, men de bedste præstationer var alligevel andenpladserne bag verdensmesteren Ideal du Gazeau i juni 1980 med en uges mellemrum i Elitloppet og i Copenhagen Cup.

undefined

My Nevele med Walther Kaiser-Hansen (med hestesko på ryggen) jagter Tarok og Jørn Laursen ved en start i Lunden.

Startede selv i 1950

Walther Kaiser-Hansen indledte sin karriere i travsporten som staldmand fra 1940 hos Willy Värn. Dernæst fulgte ophold hos Aage Kristoffersen, Kaj Hansen, Oluf Månsson, Gerhard Petersen og Arnold Jensen. Efter aftjent militærtjeneste startede han sin egen trænerforretning med to heste i 1950.

Starten var svær, men folk fik ret hurtigt øje på hans evner, og vendepunktet kom i 1954, da Walther Kaiser-Hansen præsenterede toårshesten Safari the Great, som han personligt havde købt hos Carl Aage Præstegård i Biersted.

undefined

Safari the Great vinder Opdrætningsløb før Sheiken og Silvie Roy.

Safari the Great vandt Opdrætningsløbet, satte dansk toårshingsterekord med tiden 1.24,8, men han havde overmænd i Snowflake (Mark Ingdam) og Silvie Roy (Egon Larsen) de næste to sæsoner. Han blev første fireåring på 1.20–listen med tiden 1.19,9 i Amagers 4-årsmesterskab (heatløb), men slået i 3. heat af Silvie Roy.

Successen med Safari the Great blev i øvrigt indledning til en gylden 15-16-års periode for Kaiser, hvor han vandt ni af sine 13 championater, vandt samtlige sine seks sejre i Dansk Opdrætningsløb, sine seks kriteriesejre og den enlige derbysejr til stalden.

Ud over dette vandt han også Mesterskab for Danmark to gange samt adskillige andre storsejre til stalden, bl.a. Axel Jensens Mindeløb i Oslo og forskellige afdelinger af Øresundspokalen.

I denne periode havde Kaiser ofte flere heste til start i de store løb, og Kaiserdrengen vandt Dansk Trav Kriterium for Jørgen Kaiser, Misty Senator Dansk Opdrætningsløb for den 18-årige debutsejrende Torben Fischer, mens Eminent vandt et Mesterskab for Danmark med Aksel Pedersen.

Efter 1971 vandt Kaiser championatet i Lunden yderligere fire gange, men de klassiske løb var nu overgået til udenbys gæster eller enkelte af hans yngre kolleger på hjemmebanen. 

Første championat var kommet i hus i 1958

Hans championatsjagt var startet i 1958, hvor han for første gang fik detroniseret Mark Ingdam som champion, og nu havde han efterhånden polstret stalden godt med heste og ’store hesteejere’. Stald Snaptun, Stutteri Trolde, Stutteri Focus, Stald Dyhrberg, Stutteri Garbo, Poul Guttermann, Jan Tunow og Erik Linde havde og/eller fik et væld af heste hos ham.

I 1958 satte han kriterierekord med Willy Meiers Ascari the Great, og ingen var i tvivl om, at den skulle vinde derby det næste år, selv om hesten havde arvet svage ben fra faderen Nelson the Great med den guldrandede afstamning Bulwark-Frances the Great.

Kaj Hansen (Smiles) svømmetrænede med Ascari the Great op til derbyet 1959, og det så ud til at lykkes, men den nåede kun at vise det i et træningsarbejde ugen inden. Så var den halt igen og måtte slettes.

Derbytraumet fortsatte de næste år med kriterievinderen fra 1960, Carlsberg, der var ukampdygtig på derbytidspunktet i 1961, og med Duks Folsted i 1962, der galoperede stort fra start som favorit. Derfor var det var naturligvis en meget stor forløsning med den tredobbelte triumf i 1963, hvor Emigrant (Walther Kaiser), Eminent (Aksel Pedersen) og Eugen (Poul Guttermann) kom ind i derbyet som første, anden og tredje.

undefined

Eugen med Poul Guttermann, Emigrant med Walther og Aksel Pedersen med Eminent i timerne efter derbyet.

Derbytrioen er gentaget og overgået af Gordon Dahl i 2001 (1, 2, 3 og 5 i 2001–derbyet med Esterel Sunset i spidsen), og Triple Crown blev først gentaget af Bent O. Pedersen med Okay Bee (Flemming Jensen) i 2008-2010. 

Emigrant og Eminent var årgangens topheste

Emigrant var den bedste unghest, dansk travsport endnu havde set, og den blev travsportens tredje Triple Crown-vinder (Opdrætningsløb, Kriterium, Derby) efter Harriet A og Aerolit.

Samtidig blev Emigrant den første og sidste hest, der supplerede Triple Crown med Amager-triplen 2-, 3- og 4-årsmesterskab. Han satte både dansk rekord med hensyn til tiden og med indtjeningen for aldersklasserne 2, 3 og 4 år, og hesten sluttede karrieren som dansk travsports hidtil mest vindende med 265.400 kr. Eminent nåede også langt med sin fænomenale speed, og den var mere stabil end Emigrant, der havde galop og terræntab ved alle sine klassiske sejre!

undefined 

Eminent var på sine ældre dage stærkere end Emigrant.

Det var dog nok ikke helt tilfældigt, at Walther Kaiser-Hansen havde seks sejre i henholdsvis Dansk Opdrætningsløb og Dansk Trav Kriterium i forhold til den enlige derbytriumf. Hestene blev sat hurtigt og effektivt i gang, og mange havde gjort deres bedste inden derbyet.

Således også Misty Senator, der som to- og treårs kunne ’feje’ banen med sine konkurrenter. Den havde stadig en favoritrolle i derbyet, men virkede nede og efterhånden trænings- eller løbstræt på dette tidspunkt. Til gengæld havde begge forældre været rekordholdere som toårs, så det var måske også i den alder, mulighederne lå.

Læs også: Kaiser-Hansens storløbssejre

Amerikaneråret 1980

Kaiser var fortsat på toppen, men de ’yngre’ pressede på bagfra, og han blev i slutningen af 1970'erne sat fra bestillingen som champion af først Mogens Larsen (1978) og siden Torben Fischer (1979), og egentlig lå det til Fischer igen i 1980.

Men dem, der regnede med et nyt championat til Fischer, havde ikke taget højde for Kaisers amerikanske hær, der sammen med Stutteri Focus’ svenske Lime Village i realiteten sørgede for Kaisers 13. og sidste championat. Det kom i hus i en jubelsæson, der sjældent er set magen til. Walther Kaiser-Hansen var nu 55 år gammel.

Det startede med Surgy Hanover, en Stars Pride-søn og bror til den internationale stjerne Sugarbowl Hanover. Hesten, der ejedes af Leif Larsen i Gudumholm, havde startet og vundet i USA, og i Danmark vandt den for Kaiser i begyndelsen af januar den sjette sejr i træk.

Det fortsatte helt til sejr nr. 12 på stribe, vundet allerede d. 17. februar, men så skulle den også hjem for at passe avlsarbejdet og de 80 hopper hos Erik Nielsen i Nordjylland. Af denne grund blev stimen afbrudt, og derfor fik den ikke ram på den københavnske sejrsrekord med 14 på stribe, sat af Nicolaisen (Jens Jensen) og kopieret af Ametyst (Mogens Larsen) i det foregående årti. 

Men så havde han jo My Nevele, der allerede året inden havde vist sin høje standard. Imidlertid var My Nevele ikke helt på toppen i januar, hvor Tarok, der på dette tidspunkt var på vej til Paris, hvor den tog en fjerdeplads i Prix d’Amérique, gav ham 40 meter forud på langdistance uden problemer. Derefter fulgte to starter, hvor staldkammeraten Lime Village (Ole Schultz) med kort mellemrum besejrede My Nevele.

Startede udenfor totalisatoren

Men Kaiser blev ved med at starte My Nevele, og første sejr kom 30. januar. Nu var hesten i omdrejninger, og samtidig meldtes det fra stalden, at Stutteri Focus Stars Pride-fireåring Jerard trænede fint og snart var klar til dansk debut. Hesten havde time trial på 1.14,5 fra USA, hvor den var købt i efteråret som treårs.

undefined 

My Nevele og Walther Kaiser-Hansen konkurrerede på alle årstider.

12. marts debuterede Jerard med flot sejr til odds 1,09, og samme dag vandt My Nevele igen til oddset 1,08. Det blev indledningen til en periode, hvor Kaisers amerikanertravere startede uden for totospillet ud fra en vurdering om, at de var for overlegne.

Vurderingen var ikke helt forkert. My Nevele vandt 27. april sin 9. sejr i træk, og da havde den også været på en succesfuld tur til Grosser Preis i Hamborg – og samtidig syntes Jerard at være en hest, der ’aldrig’ skulle tabe.

Den 6. maj fik My Nevele dog stryg af Ex Lee (Dan Wegebrand). Her måtte den nøjes med at løbe dødt løb på andenpladsen med Tarok bag den svenske gæst i Johs. og Aage Ulrichs Mindeløb.

Men se så, hvad der sker. 15. maj: My Nevele vinder på den hidtil hurtigste snorestartstid 1.14,9 i Danmark. Præmie 6.000 kr.

18. maj : My Nevele vinder ”Fire Kilometeren” på 1.21,9 - 4120 meter med 100 meters tillæg. Ny løbsrekord! Præmie 12.500 kr.

1. juni: Fedtet bane ved Elitloppet i Stockholm. 1. heat: En 110 kilo tung Kaiser kører My Nevele ind til en andenplads i 1.15,3 meget tæt på vinderen Express Gaxe. Finalen: Banen er tørret noget op, og My Nevele tager andenpladsen for Kaiser i 1.13,9 bag verdenschampionen Ideal du Gazeau, der vinder for Eugene Lefevre i 1.13,8. Den danske hest slog dermed blandt andre Express Gaxe og Madison Avenue, der ejedes af den danske læge Erik Friis. Præmier i alt ca. 150.000 dk. på den søndag.

Fik benzin på sportsvognen

Sammen med Taroks præstationer var My Neveles indsats i Elitloppet det det største, dansk travsport havde leveret på daværende tidspunkt, og den dag i dag står det stadig som noget helt særligt i travhistorien. I øvrigt floppede Tarok samme dag i sit indledende heat, men vandt dog trøstfinalen.

Efter andenpladsen i Stockholm fortsatte My Neveles sin succes på hjemmebanen i Lunden. I Copenhagen Cup, blot en uge efter, er alle de europæiske stjerner med igen, og My Nevele og Kaiser gentager kunststykket, ikke mindst på grund af en taktisk defensiv genialitet af Kaiser med løb i inderbanen bag førende Express Gaxe.

Det giver en andenplads i 1.14,7a/2011 meter bag Ideal du Gazeau i 1.14,6. På de efterfølgende pladser kommer Express Gaxe, Madison Avenue og Tarok. Læg mærke til indløbsrækkefølgen. De fire første er gengangere fra ugen før i Stockholm, og Tarok løber stærkt fra ’dødens’, men holder ikke ved helt til mål. 

My Nevele tjener 100.000 kr. ved andenpladsen i København, og Kaiser erklærer, at han nu har råd til at købe benzin til den sportsvogn, han besluttede sig at købe efter Elitloppet i Stockholm.

undefined

Målpassagen ved Copenhagen Cup 1980. Ideal du Gazeau vinder foran My Nevele.

Så er der en lille pause i amerikanersuccesen. Jerard træner ikke tilfredsstillende og bliver i stalden, My Nevele taber i Tuborg Mesterskabet til Tarok, der har genvundet fuld styrke, og My Nevele må slettes fra DM som ukampdygtig. Tarok vinder både Tuborg-mesterskab og DM.

Surgy Hanover vender ganske vist tilbage fra avlsarbejdet, men er ikke i tilstrækkelig form, og i en hidsig duel bliver han og Kaiser 15. juni besejret af Emigrant-sønnen Wolle Søgård med amatøren M. J. Nielsen. Dermed forbliver dens sejrsrække på de 12 på stribe.

En tidligere ustartet syvårs amerikaner dukker op i juli, og Kaiser vinder med hesten midt i måneden. Keystone Gaucho ved Hickory Pride kan sådan set ikke starte i Danmarks efter de danske importregler, men da den er svenskregistreret hos Stall Tallbacken, er der ingen hindringer. Den er ikke helt så overlegen som de andre USA-heste, men inden året er omme, har den såmænd vundet otte af sine 12 starter!

My Nevele vender tilbage i august, men taber udenfor toto til Arristo og Max Nielsen. Han vinder alligevel senere i august, og han vinder i oktober sin sæsonsejr nr. 15.

Tidligere på måneden er Jerard vendt tilbage med tiende på stribe, og Kaiser giver ham sejr nr. 11, før han tager til USA på ny indkøbstur ved månedsskiftet oktober-november. De nye importer, han selv beholdt i stalden i de kommende sæsoner, holdt slet ikke samme kvalitet. Men med i bundtet er dog Super Play, der får stor succes i Sverige.

undefined

Walther Kaiser-Hansen havde gennem hele sin karriere et godt øje for at kigge de helt rigtige heste ud - både i Danmark og USA.

Trods den amerikanske ’kampagne’ er Torben Fischer kun en håndfuld sejre bag Kaiser det meste af året, og den 5. november får Fischer naturligt nok chancen som vikar bag Jerard, da Kay Wilhelmsen bag Stald Focus jo også er hesteejer hos ham på det tidspunkt.

Trods stor startfejl for Jerard sikrer Fischer hesten nr.  12 på stribe, og på datoerne 9/11, 19/11, 26/11 og 7/12 vinder Jerard sejr nr. 13, 14, 15 og 16 på stribe for mester Kaiser selv. Rekord for København, mens Tarok fra fireårssæsonen har den danske rekord med 17 på stribe (16 i DK + 1 i Sverige).

Championatet er i realiteten sikret. På Lunden står Jerard med 16 sejre (15 for Kaiser), My Nevele med 13, Keystone Gaucho med otte og Surgy Hanover med syv sejre. Ved siden af har Lime Village haft en topsæson med otte sejre. Kaiser vinder tilsammen 66 sejre, hvor næsten 2/3 er taget med de fire amerikanere.

Det var dybt imponerende, men værd at bemærke var det også, at Torben Fischer trods dette kun var hægtet af med fire sejre.

Læs også: Walther Kaiser-Hansen fortæller i et interview fra 2005 om sin karriere (link fra Travsportshistorie.dk)

Generationsskiftet kom året efter

Det var som om, at Walther Kaiser-Hansen og hans heste havde givet alt i denne sæson vel vidende, hvilket voldsomt generationsskifte der forestod i København. Axel Jacobsen var nemlig startet med brask og bram, Preben Kjærsgaard var flyttet til hovedstaden 1. oktober, og Steen Juul fulgte trop et par år efter.

Den sejrsmæssige nedtur startede nemlig i 1981. My Nevele var væk og borte som avlshingst i Sverige på Stutteri Brokvärn som erstatning for Erik Friis’ superamerikaner Madison Avenue, der var faldet død om under et let træningsarbejde i slutningen af 1980. Surgy Hanover var gået i avlen, Lime Village var kun en skygge af sig selv med én sejr i 21 starter, og Jerard kunne ikke fortsætte ret længe.

undefined

Jerard tangerede Taroks sejrsrekord med 17 på stribe.

Den vandt debuten, sejr nr. 17 på stribe til tangering af Taroks rekord, men så blev den slået (spillet til 11:10) 29. marts af en velgående Bandy Candy (Niels Duus), der havde 20 meters forspring på sprint.

Jerard vandt igen to gange i april, men den bundstabile hest sluttede året som uplaceret i to starter, og et nyt forsøg på at give ham comeback i 1982 mislykkedes.

Generationsskiftet var fuldbyrdet i 1983. Således var Steen Juul, Axel Jacobsen og Preben Kjærsgaard i 1983 alle med over 143 sejre og med mindst 1,4 millioner kr. indkørt på landsplan, mens nr. fire med hensyn til indkørte penge var den i 1980 startede Birger Jørgensen i Århus med 750.000 kr. og 103 sejre, og nr. 4 med hensyn til sejre var Harald Lund med 120 sejre og 406.000 kr. indkørt.

Walther Kaiser havde 64 starter, 2 sejre og 40.000 kr. indkørt, og så lukkede han butikken 58 år gammel. Entusiasmen m.h.t. væddeløbene var aftaget.

undefined

Walther Kaiser-Hanens farvel til trænergerningen var ikke et farvel til travsporten. Tværtimod. Han var fast gæst ved løbsdagene i Lunden. Her ses han overrække ærespræmier til hesteejer Poul Henriksen fra Stald GHS Spedition. 

Da køredragten blev lagt væk, handlede det for Walther Kaiser-Hansen om at markedsføre avlshingstene, og det gjorde han til gengæld med succes, liv og sjæl i mange år bagefter.

Walther Kaiser-Hansen døde i 2009 i en alder af 84 år.

 Af Travsportens Hall of Fame/Lars Donatzky - Foto: Burt Seeger