Gennem hele sin aktive karriere var Frosty Hanover i træning hos en af amerikansk travsports største navne gennem tiderne, Stanley Dancer. (Foto: DTC's Fotoarkiv) Gennem hele sin aktive karriere var Frosty Hanover i træning hos en af amerikansk travsports største navne gennem tiderne, Stanley Dancer. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Frosty Hanover

Det viste sig at blive et rent lykkekøb, da Opdrætterforeningen i 1964 hentede Star’s Pride-sønnen Frosty Hanover til Danmark. Den blev fader til hele fire derbyvindere og vandt i 70’erne hingstechampionatet fem gange.

De havde råd til at købe dyrt, de to travtrænere Gerhard Petersen og Palle Sperling, da de i efteråret 1964 tog til USA for at købe avlshingste til Opdrætterforeningen. 

Tolv år tidligere havde foreningen erhvervet avlschampionen Joe’s Pride i Staterne, og dennes allerede på dette tidspunkt næsten 400 afkom havde givet store indtægter. Så der var penge at købe for.

Egentlig var Frosty Hanover ikke blandt de heste, de to skulle se på, men da han var til salg, og da han dels var en fremragende væddeløber, dels en søn af verdens på det tidspunkt bedste avlshingst, Star’s Pride, og endelig havde en exceptionel god moderlinje, var han naturligvis meget interessant.

Disse påstande illustreres af, at Star’s Pride på dette tidspunkt havde otte afkom, der havde løbet milen (1609 meter) på 2 minutter eller bedre, og at Frosty Hanover med 1:59 4/5 eller kilometertiden 1.14,5 var en af dem.

undefined
Stamtavlen på Frosty Hanover.

Måske virker det ”langsomt” med 2:00 eller 1.14,6 i dag, men 12 år senere (pr. 1. januar 1976) var statistikken over førende avlshingste m.h.t. 2:00 travere den, at Star’s Pride havde 27 af slagsen, mens Speedster havde 18 og Florican og Rodney 14. Så Star’s Pride holdt skansen som verdens bedste, indtil Speedy Crown tog over nogle år efter Star’s Prides død i 1977.

Også med hensyn til Hambletonianvindere er Star’s Pride helt i særklasse. Hele otte styks kan den præsentere blandt sine afkom, heriblandt Hickory Pride, verdensrekordholderen gennem mange år, Nevele Pride, Lindy’s Pride og Super Bowl.

undefined
Da Star's Pride i 1955 gik i avlsboksen, var det til en bedækningstakst på 750 dollars.

Moderen til Frosty Hanover var Flicka Hanover, en af få amerikanske hopper med fire toårsafkom bedre end 1.17 på daværende tidspunkt, og mormor Charlotte Hanover (født 1928) var både af en stærk hoppelinje, selv verdensrekordholder for 3-årshopper og mor til ni afkom med rekord bedre end 2:10 (1.20,8). Charlotte Hanover blev selv tredje i Kentucky Futurity og havde en helsøster, Hanover’s Bertha, med sejr i både Hambletonian Stakes og Kentucky Futurity.

Blandt Flicka Hanovers afkom udover Frosty Hanover var Victory Song-hoppen Flicka Frost, der selv fik enorm succes i avlen som mor til tre afkom med Hambletonian-sejre, nemlig Timothy T. Christopher T. og Cora T. - sidstnævnte er også kendt som moder til en anden dansk avlschampion, nemlig Carmody Lobell. Så også på moderlinjen stod Frosty Hanover særdeles stærkt.

undefined
Flicka Frost-sønnen Timothy T. vandt Elitloppet to gange for Giancarlo Baldi. Her ses parret ved sejren i 1974. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Otte sejre som 2-års

Den fine afstamning slog også igennem på væddeløbsbanerne. Frosty Hanover kunne nemlig også selv. Den var blandt sin årgangs stjerner med otte sejre og rekord 1.17,1 som toårs. Karrieren truede med at blive ødelagt af en uvilje mod at gå op til startvognen. Der var også tilfælde, hvor hesten forsøgte at springe over startvingen. I dette klip fortæller træner Stanley Dancer, hvordan det lykkedes ham at gøre hingsten styrbar igen. 

Som treårs startede Frosty Hanover 13 gange med fem sejre, tre andenpladser og 26.000 dollars som resultat. Han kæmpede med heste som Elitloppsvinderen Elma og ”verdens bedste” på dette tidspunkt, Speedy Scot, som han havde slået flere gange som toårs i Lexington. I alt indbragte hans løbskarriere 49.331 dollars.

undefined
Udover at have papirerne i orden markerede Frosty Hanover sig også stærkt på væddeløbsbanerne. Den nåede næsten at tjene 50.000 dollars som to- og treåring. (DTC's Fotoarkiv)

Frosty Hanover blev købt, men prisen blev ikke oplyst. Udover købet af denne havde Sperling og Petersen havde også Anvil Chorus med sig hjem til Danmark. Den forbigås her i tavshed.

Læs også: Gerhard Petersen fortæller om købet af Frosty Hanover

Derbysejr i første årgang

Frosty Hanovers første årgang, født i 1966, blev måske ikke bemærket så meget som toårs i 1968, men det var kun fordi ”alletiders 2-årsstjerne” Misty Senator med forældre, der begge havde sat skandinavisk 2-årsrekord, var alene på banen for Walther Kaiser-Hansen.

Det vil sige, helt alene var han nu ikke, for han fik et nederlag i årets sidste start til Frosty Hanover-sønnen Max Hanover, der for Børge Simonsen forbedrede rekorden i Jydsk 2-års Grand Prix med 3,4 sekund pr. kilometer til 1.22,5 ved klar sejr over Misty Senator. En præstation, der vel kun er set tilsvarende i løbet, da Nobodybeatsthebeat løb nuværende rekord 1.16,0 for Birger Jørgensen i 2007.

Max Hanover var en 2-årsstjerne, og det gjaldt også en anden Frosty Hanover-søn, Per Hansens Mønt, der var nr. 2 til Misty Senator i København.

undefined
Per Hansens Mønt var et af de Frosty Hanover-afkom, der lagde stærkt ud som toåring. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

I treårssæsonen overbeviste Michelle Hanover, Mussepigen og Mobil, med der var stadig ikke pillet ved Misty Senators status. Max Hanover var ikke for heldig her.

Da M'erne blev fire år gamle, var det Max Hanovers tur, og for Børge Simonsen blev det til en flot derbysejr. Max Hanover fortsatte senere i Sverige, hvor han var ejet.

undefined
Max Hanover skyder frem til en ganske sikker sejr i Dansk Trav Derby 1970 for sin træner Børge Simonsen. (Foto: Burt Seeger)

Ny derbysejr året efter

Næste årgang havde allerede gjort sig gældende i 1970. Som 3-års nægtede Karl Laursens Napalm nærmest at tabe (22 starter, 18 sejre i sæsonen), og hun satte dansk 3-års hopperekord 1.19,1 ved sejr i Cyrano-løb i Koster Memorial, hvor Nanni Senator (Jørgen Olsen) vandt finalen foran Nira Hanover (Børge Simonsen). Også Nira Hanover med sejr i Kriteriumsprøven var en evnerig søn af Frosty Hanover.

undefined
For JVB-træner Børge Simonsen var Frosty Hanover-sønnen Nira Hanover en af N-årgangens bedre heste. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Napalm blev i øvrigt årgangens blivende stjerne og den hoppe i dansk travsports historie, der med 85 sejre har vundet flest løb.

undefined
Stald Kimas Napalm vandt sejre i hobetal i starten af 1970'erne. Her ses hoppen i opløbsduel med et andet Frosty Hanover-afkom, Mobil med Henrik Mylner i sulkyen. (Foto: Burt Seeger)

Da N’erne blev fire år, var det Frosty Hanover-sønnen Nu Bangsbo (Villy Pedersen), der midlertidigt tog helt over, og han blev det år den første danskfødte hest nogensinde, der tjente mere end 100.000 kr. på en sæson, 118.600 kr. ved 18 sejre i 31 starter. Blandt dens triumfer var sejre i Dansk Trav Derby og Jydsk 4-årings Grand Prix.

undefined
På trods af et galopindslag undervejs kom Nu Bangsbo godt tilbage og vandt Dansk Trav Derby 1971 for sin ejer, amatørkusken Villy Pedersen, Stald Passat. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Nuss Hanover, der vandt Derby Trøstløb for Harald Lund, vandt endnu flere penge efter eksport, og så indeholdt årgangen også den fremragende Nielsine, som efter endt væddeløbskarriere blev mor til sejrshesten Empire Vixi, ligesom Napalm jo blev mor til derbyvinder Duvil. Frosty Hanover duede også som morfar, illustreret af mange andre hopper også.

Stjerner, eksport og fire derbyvindere

Frosty Hanover havde med sine kompakte og robuste heste sikret sig et omdømme, der rakte ud over landet, og da hingste som Joe’s Pride og Lloyd Hanover havde banet vejen med eksport af topheste, var vejen åbnet for Frosty Hanover.

Svenskerne kunne naturligvis godt se, at Frosty Hanover var en guldklump i avlen, og de havde også forsøgt at få fat i ham, men kom altså for sent.

Til gengæld fik de (og finnerne) fat i flere Frosty Hanover-afkom af høj klasse i Brilliant H. (født 1975), Calpam (født 1976) og Ejnar Vogt (født 1978), ligesom Ellizar H. (1978) efter en tid som unghest hos Torben Fischer endte hos Bo William Takter i Malmø.

undefined
Ellizar H. slog i starten af sin karriere sine folder hos Torben Fischer, der her vinder med hesten på Charlottenlund Travbane. (Foto: Burt Seeger)

Brilliant H. vandt derbyet for 18-årige Veijo Heiskanen i 1979, Calpam blev nr. 2 med Sven Österblom året efter i duel med Chianti Pitt (Pay Dirt) og Sven Österblom, og Ejnar Vogt og Heiskanen vandt i 1982 derbyet efter en nærmest ”usandsynlig” præstation med kæmpe galop og terræntab fra start.

undefined
Vejrguderne viste sig ikke fra den bedste side, da Brilliant H. i 1979 gav Frosty Hanover endnu en afkomssejr i Dansk Trav Derby. (Foto: Burt Seeger)
Ejnar Vogt fortsatte senere i Paris og vandt som den første (og eneste?) danske hest både sulky- og montéstorløb i Paris i Ulf Nordins træning.

Ejnar Vogt blev Frosty Hanovers mest vindende afkom med 1.776.850 kr., nr. 2 blev Ellizar H., der vendte tilbage med DM-sejr for Johnny Takter.

Ejnar Vogt blev også Frosty Hanovers fjerde derbyvinder, opnået på 585 afkom i 18 årgange (1966 til 1983). Pay Dirt har fem derbyvindere, men på 1377 afkom i 22 årgange (1970-1991).

undefined
Ejnar Vogt, kusken Veijo Heiskanen og ejerkreden fra Stall Pålle efter hestens sejr i Dansk Trav Derby 1982. (Foto: Burt Seeger)

Læs også: Frosty Hanovers storløbsvindere

I svensk avl – og Torvald Palema

Svenskere med blik for, hvad der rørte sig i dansk travsport, havde som nævnt øje på Frosty Hanover, og han fik tre meget stærke svenskregistrerede afkom, hvor to var lavet på importerede Joe’s Pride-hopper. G.A.Scotch fra 1967 og Regina Roy fra 1971.

G.A.Scotch vandt Svenskt Trav Kriterium for Sören Nordin, og Regina Roy var vinder af Kongepokalen (dengang også hopper blandt deltagerne) og senere deltager i Elitloppet for Stig. H. Johansson. Som et kuriosum skal nævnes, at hun blev mormor til den internationale stjerne Torvald Palema, der i 2009 sprintede 1.09,7 ved sejr i Hugo Åbergs Memorial.

Mestvindende blandt de svenskfødte Frosty Hanover-afkom var dog Stig. H. Johanssons hurtigtravere Master Håleryd (født 1974) med i alt 599.190 skr.  

Flere hundrede hopper

Med flere hundrede døtre i avlen blev Frosty Hanover også morfar til et væld af stjerner ud over de allerede nævnte Duvil og Empire Vixi. Han har dermed sat et varigt præg på dansk traveravl, og han havde faktisk også en del sønner, der blev brugt i avlen.

Nogle af dem blev brugt flittigt, blandt disse den billedskønne Copperfield, der nok også fik de bedste afkom: Rival Damkær (7,2 mio. kr.), Thor Søndergaard, Kublai Khan, Solo Valbyholm, Vælg Cowboyland og hoppederbyvinderen Lady.

undefined
Billedskønne Copperfield var en tophest med 30 sejre i 47 starter, og dens gode evner gav den videre i avelen. (Foto: Burt Seeger)

Ellers kan nævnes Heriz som far til derbyvinder O’Bidjar og Nu Bangsbo som far til unghestestjernen Apollo Ørnhøj. Men generelt har også disse indlændere haft det svært i konkurrencen mod de amerikanske importer.

undefined
Frosty Hanover-sønnen Heriz vinder for Torben Fischer foran Hambler F med Axel Jacobsen. Heriz blev senere fader til derbyvinderen O'Bidjar. (Foto: Burt Seeger)

I Sverige fik Calpam flere hundrede afkom med 1989-vinderen af det svenske derby Frej Nalan som den bedste.

undefined
Frosty Hanover-sønnen Calpam, der selv var anden i sit derby bag Chianti Pitt , fik over 200 afkom i Sverige. 34 af dem tjente over 100.000 sek., og den suverænt bedste var derbyvinderen Frej Nalan med godt 1,7 mio. sek. i indtjening. (Foto: Burt Seeger)

Fem championater og de 100 bedste afkom

Frosty Hanover vandt første gang det danske hingstechampionat i 1971, hvor den med en samlet afkomsindtjening på 798.275 kr. slog Joe's Pride fra tronen. Året efter tog Joe's Pride championatet tilbage, men de efterfølgende fire sæsoner blev Frosty Hanover atter hingstechampion med afkomsindtjeninger på 1.073.430 kr. (1973), 798.275 kr. (1974), 1.438.520 kr. (1975) og 1.649.090 kr. (1976). 

Hvis læseren har været med i dansk travsport i mange år, vil et kig på listen over Frosty Hanovers 100 mest vindende afkom give stærke minder, mens yngre læsere skal gøres opmærksom på, at 100.000 kr. var ”rigtig mange penge” dengang.

Frosty Hanovers 100 mest vindende afkom

Af Travsportens Hall of Fame/Lars Donatzky og Henrik Boye Ebbesen