Julius Pajoncek Julius Pajoncek

Julius Pajoncek

Tyskeren Julius Pajoncek, der havde rumænske rødder, var i en årrække i starten af forrige århundrede en af dansk travsports mest succesfulde skikkelser. Han fik også en afgørende betydning for sportens avlsgrundlag, da han importerede en række af datidens bedste avlshingste.

De første aktive travtrænere her i landet udgjorde rent nationalitsmæssigt en i sandhed broget skare.

De kom fra England, Norge, Sverige, Irland, Ungarn, Østrig, Polen, USA, Holland og Tyskland. De tyske repræsentanter var den største gruppe, der talte hele 28 personer.

Blandt de tyske trænere finder man Julius Pajoncek, der var født i Pommern, men havde sin opvækst i Rumænien.

Medbragte banerekordholder

Inden Julius Pajoncek besluttede sig for at starte sin danske stald op, havde han allerede i 1890’erne besøgt Charlottenlund, hvor han var træner for fyrst Sturdzas heste. 

Efter et år i Amerika flyttede han til Danmark og medbragte den kommende rekordholder Shedd Wilkes. Den fik som den første rekord 1:30 i Danmark, og var i stand til at give 80 og 100 meter forud til de bedste danske heste. Ofte flere gange på en og samme løbsdag.

Rekorden holdt indtil Baron Silver løb 1:27,7 i 1911.

Julius Pajoncek var et sandt ordensmenneske, og i hans stald, hvor arbejdsdagen startede kl. 6, gik alting som efter en snor. Hans force var hans store interesse for afbalancering, korrekt skoning, ligesom han var åben for at eksperimentere, når det gjaldt forspænding.

Han var en af de første trænere, der fik tilladelse til at ansætte og uddanne lærlinge, og som det ses af statistikkerne, kørte han mest på amatørlicens.

Blandt hans lærlinge var senere toptrænere som Holger Fischmann og Max Rabenhorst.

Pajoncek blev i 1911 udnævnt som det første æresmedlem af Trænerforeningen.

Importør af avlschampions med dominans i  32 år

Det var ikke alene gennem sine resultater i løbene, at Julius Pajoncek kom til at spille en betydelig rolle for dansk travsport, men også ved aktivt at deltage i mange for fremtidens travsport- og avls betydende importer fra USA.

Allerede i 1901 købte han for Travselskabets regning fem drægtige hopper i USA med føl ved siden.

undefined

Cortella var en af de hingste, Julius Pajoncek importerede. Den blev løbschampion i 1911 og avlschampion i 1922-1924.

Sammen med Travselskabets sekretær Hugo Jørgensen stod han for importen af hingsten The Dreamer, hvis virke i avlen fik stor betydning, men han var også manden bag importen af andre væddeløbsheste/avlshingste som Cortella, Alabama Bond, Worthy T, Dreamer Boy og Dwina - og dermed stod han bag hingste, der som avlschampions dækkede perioden 1912-1934, kun afbrudt et enkelt år (af Figaro). Såvel The Dreamer og Alabama Bond er optaget i Hall of Fame og omtales særskilt.

Som opdrætter havde Pajoncek speciel succes i årene mellem 1910 og 1920, og de to derbyvindere Danish Girl (1916) og Union Boy (1919) var ikke alene opdrættet af ham, både moderen Lady Dreamer og de to fædre (Cortella og Worthy T) var blevet indført af ham fra USA.

Først med Peter the Great og Axworthy-afkom

Faktisk var han banebrydende i Europa ved at være den første, der avlede på en Axworthy-søn (Worthy T som toårs i 1912), ligesom han var en af de første, der havde hjembragt en Peter the Great-datter, Great Miss, til Europa.

undefined

Worthy T – første Axworthy-hingst i avlen i Europa – avlschampion 1926-1927.

Sammen med moderen Hetty McGregor blev Great Miss indført som mockindlænder i 1913, og hun blev derbyvinder fire år senere i 1917.

Blandt de andre importer finder man hoppen Spring Charm, der blev mor til derbyvinderen 1921, Bella S, samt Baron Handspring, der blev den første danskfødte 4-åring med rekord bedre end 1:30 (1:27,8).

Kort efter nederlagt i derbyet 1915 som kusk med storfavoritten Society Worthy solgte han (’Mr. King’) sin stald til Blauenfeldt og Stribolt, og han kørte kun relativt få væddeløb i Danmark efterfølgende, men han kørte f.eks. amatørløb og sejrede bl.a. med netop Society Worthy i 1919. 

Sønnen vandt et af de glemte mesterskaber

Julius Pajoncek flyttede til Tyskland og til en bolig på Bahrenfeld-banen i Hamborg, men kom af og til på besøg i Danmark, hvor sønnen Harry Pajoncek havde en vis succes som træner og kusk.

undefined

Meget unge Harry Pajoncek med Aileen Dillon efter sejren i et af de ’glemte’ udgaver af Mesterskab for Danmark, i 1918. På det tidspunkt blev mesterskabet kørt på en hesteejerdag på distancen 1609 meter, og denne udgave vandt parret meget overraskende til 194:10 i den glimrende vindertid 1:27.

Selv kørte Julius Pajoncek sporadisk væddeløb som amatør i Tyskland, og han vandt sine sidste væddeløb ca. 1930.

Et par år efter gæstede en af hans sidste amerikaimporter, Calumet Butler (Johannes Frømming), Charlottenlund med en tredjeplads i det internationale heatløb 1932 bag Walter Dear (Charlie Mills) og Legality (W. Heitmann).

Pajoncek døde 65 år gammel i 1935, men hans tidlige indsats for dansk travsport i 1900-tallets to første årtier bar spor meget længere.

Læs også: Sekretær Helge Marks-Jørgensen skriver om Julius Pajoncek i Travsportens Årbog 1945

Som eksempel kan nævnes Danmarks bedste indlænder indtil Rex the Great, den i 1926-fødte Lauritz, der vandt 61 sejre og indtjente rekordbeløbet 133.750 kr.

undefined

Den senere så succesfulde avlshingst Alabama Bond så Danmark lillejuleaften 1911.

Lauritz' mormor Soda hørte nemlig til de hopper, som Julius Pajoncek importerede i december 1905, og faderen, den mangeårige avlschampion Alabama Bond, indførte han lillejuleaften 1911.

 Af Travsportens Hall of Fame/LD og CCJ