Harrison Dillon med championtræner Niels Jan Koster. Billedet er taget i 1928. Harrison Dillon med championtræner Niels Jan Koster. Billedet er taget i 1928.

Harrison Dillon

Amerikanertraveren Harrison Dillon blev den hurtigste og mest vindende USA-import i de første 50 års danske væddeløb. Den tog flere storsejre i Danmark, men markerede sig også stærkt internationalt med en andenplads i storløbet Matador Rennen.

Harrison Dillon var en rigtig tophest. Den var efter den på det tidspunkt meget efterspurgte avlshingst Dillon Axworthy, og hans bedstefædre var de to afgørende linjedannere i traveravlen, Axworthy og Peter the Great. 

Hingsten kom til Danmark fra Amerika i 1926, og den blev dansk travsports største internationale stjerne på det tidspunkt. 

Læs også: Rejsen fra Amerika

I 1928 blev den første udgave af Internationalt Mesterskab (senere Copenhagen Cup) afviklet i Charlottenlund. Løbet blev vundet af den europæiske stjerne Guy Bacon med Charlie Mills i sulkyen i tiden 1.19,4, men Harrison Dillon gik et flot løb på andenpladsen. 

Senere samme år tog Harrison Dillon en ny andenplads bag Guy Bacon - denne gang i det tyske storløb Matador Rennen i Berlin. De to andenpladser var de første, store danske resultater på den internationale scene.

undefined

Hesten og kusken, Harrison Dillon og Koster ikke kunne besejre. Østrigsk karikatur af Guy Bacon og Charlie Mills.

Læs også: Det internationale mesterskab med Guy Bacon beskrevet i Trav-Tidende 1928. (Det starter nederst i tredje spalte på første side efter nogle indledende betragtninger i forbindelse med den anden europæiske travkonference, der afholdtes i København samtidig med dette første internationale mesterskab. Først omtales, at de russiske ’bolscheviker’ har ødelagt sporten i Rusland, dernæst, at Frankrig kunne være mere interessant som samarbejdspartner, osv.)

Satte flere rekorder

1928 blev også året, hvor Harrison Dillon blev indehaver af travrekorden for udenlandske heste i Danmark, da den sejrede i Mesterskab for Danmark i tiden 1.22,1 med Niels Jan Koster i sulkyen. Året efter genvandt den løbet med Sofus Sørensen. 

Harrison Dillon blev også den første dansktrænede traver under 1.20, da den løb 1.19,6 i Matadoren Rennen i 1928 i Berlin. Den satte også flere banerekorder på Charlottenlund og Amager, første gang som 4-års i 1926.

undefined

Ejeren af Harrison Dillon, møbelhandler Peter Hansen, fotograferet i 1928 med pokalerne fra årets store sejre.

Størst succes hos Koster

Harrison Dillon startede sin karriere i Danmark hos Poul Groch (8 sejre), han skiftede senere til Koster (24 sejre), og han afsluttede væddeløbskarrieren hos Sofus Sørensen (7 sejre).

Læs også: Quickly skriver om sportens store stjerner i Travsportens Årbog 1946 - siderne med Harrison Dillon

Det var dog hos Koster, at hingsten fejrede de største triumfer, hvor de to løb mod Guy Bacon hører til de helt store travbegivenheder i gamle dages travsport. 

Guy Bacon vandt Matadoren Rennen tre år i træk og havde kun sin europæiske overmand i Uranie, den franske travdronning, der vandt Prix d’Amérique tre gange i træk.

Af Travsportens Hall of Fame/LD