I løbet af sin karriere tog Karl Laursens Tarok hele 111 sejre. Ved 105 af disse sejre sad Jørn Laursen i sulkyen. (Foto: Burt Seeger) I løbet af sin karriere tog Karl Laursens Tarok hele 111 sejre. Ved 105 af disse sejre sad Jørn Laursen i sulkyen. (Foto: Burt Seeger)

Jørn Laursen: "Mit store forbillede"

Den firedobbelte derbyvinder Jørn Laursen lærte meget af sin far. I dette interview fortæller han, at faderen havde en særlig evne til at læse det enkelte individ.

Igennem de sidste 20 år af Karl Laursens liv var sønnen Jørn Laursen stort set fast kusk på Stald Kimas heste. Han fortæller:  

"Jeg har den dybeste respekt for min far, og han er mit store forbillede. Den måde, han kunne 'lure' hestene på. Det var ikke maskintræning, som jeg plejer at kalde det, men hvert enkelt individ blev trænet på den måde, individet havde brug for. Det var altid individuel træning – der var ikke noget med træningsprogrammer," siger Jørn Laursen.

"I mange år kørte vi sønner hver vores heste, og der skulle meget til, før han ændrede kusk. Han plejede at bruge udtrykket, at han kendte både sine heste og sønner – både hvad angik temperament og evner – og ud fra de betragtninger satte han os sammen med heste, han syntes vi skulle køre."

"Jeg var jo så heldig i den forstand, at Aksel dels havde job på Flyestation Karup og dels læste i Aarhus. Senere fik han problemer med ryggen, og så lå det jo endnu mere lige for, at jeg kørte de fleste heste, men jeg boede jo også ret tæt på."

undefined
Jørn Laursen på æresrunde med faderens Vixi Bird efter hestens sejr i Jydsk 4-årings Grand Prix 1977. (Foto: Ole Hindbys fotoarkiv)

"Men det havde jo også sin pris. Langtidsplanlægning var ikke ligefrem min fars spidskompetance. Han sagde ikke 14 dage i forvejen, at nu skulle den og den starte – det var i stedet: Nu har jeg meldt dér og dér og sat dig på, og så havde man bare at møde op."

"Det gjaldt også, når der skulle trænes på Skive-banen. Jeg var med til at træne Napalm og nogle få andre heste, men de senere år ordnede han selv alt det daglige sammen med Knud Dahlgaard og Kirsten Hansen. Så var jeg i stedet ham, han ringede til kl. 7 om morgenen: 'Jeg har læsset lastbilen – kommer du ud og hjælper med at køre?'"

"Jeg var mere med til ”finpudsningen”. Surveyor kunne f.eks. ikke fordrage at få skidt i hovedet, da han var yngre, så jeg kørte med ham samtidig med, at Ingelise red foran - og på den måde vænnede han sig til at få skidt i hovedet."

"Udover sine – tror jeg godt man sige – medfødte evner til at omgåes hestene, var min far også meget minutiøs i sit arbejde med hestene. Hans akkuratesse var helt unik, men jeg kan love dig, at det også har kostet blod, sved og tårer at nå så langt. Der blev tænkt over det hele. Han fodrede f.eks. hver morgen kl. 6 præcis og igen kl. 22. Præcis. Hvis de bare i byen, kørte han altid hjem i tide, så hestene kunne blive fodret kl. 22. Han var godt oppe i årene, før han kunne finde på at ringe til mig og spørge, om vi kunne fodre til natten."

undefined
Jørn, Karl og Aksel Laursen fejrer sejren efter en af Taroks triumfer i Tuborgmesterskabet. (Foto: Burt Seeger)

”Se og lær”

Jørn Laursen lægger ikke skjul på, at han har lært meget af sin far, men Karl Laursen var egentlig ikke en mand, som var god til at lære fra sig.

"Han sagde ikke: 'Prøv nu at se, hvad jeg gør' – sådan var han ikke. Hvis man som ansat ville lære, hvad han gjorde, var man nødt til at følge med og se, hvordan han gjorde det," siger Jørn Laursen og fortsætter:

"Men der er også nogle ting, som er rigtig svære at lære. Vi er f.eks. ikke opdraget til at ringe til dyrlægen hver gang, der var et eller andet galt med hestene – vi er derimod opdraget til IKKE at ringe til dyrlægen."

"Det gælder om at se og føle de små signaler, inden de bliver et problem – det sagde jeg også til mit personale i sin tid. Det var min far helt eminent til. Han kendte ikke til at sprøjte en hest i leddene så snart, der var det mindste galt, og det gjaldt også Tarok. Tarok var reelt aldrig syg bortset fra hoste efter en tur til Sverige, som bevirkede, at han blev slettet i Copenhagen Cup," siger Jørn Laursen og afrunder:

"Dét min far opnåede med sine heste var enestående – jeg mangler ord til at beskrive, hvor stor betydning han har haft for dansk travsport."

undefined
Danmarks gennem tiderne mest populære hest er uden tvivl Tarok her flankeret af Jørn og Karl Laursen efter sejr i Lunden. (Foto: Burt Seeger)

Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg - Fotos: Burt Seeger og Ole Hindbys Fotoarkiv