Hairos var opdrættet, trænet og ejet på Fyn, og det var derfor ikke overraskende, at den fik tilnavnet "Det røde lyn fra Fyn". (Foto: Burt Seeger) Hairos var opdrættet, trænet og ejet på Fyn, og det var derfor ikke overraskende, at den fik tilnavnet "Det røde lyn fra Fyn". (Foto: Burt Seeger)

1970-90: Hairos

Hairos vandt N. J. Koster Memorial, Copenhagen Cup og Europæisk 5-års Championat. Pay Dirt-hingsten var desuden nummer to i derbyet og deltog i både VM og Statue of Liberty Trot, hvor han to gange forbedrede den absolutte danske rekord.

Det er efterhånden 35 år siden, Hairos gik helt til tops i Copenhagen Cup på Lunden, men alle som var til stede på Lunden den søndag, glemmer med garanti aldrig de taktfaste klapsalver, der bragede ned fra den åbne tribune da feltet gik ind på opløbet med Hairos og John K. Hansen i front – og den endeløse jubel, der brød løs da parret passerede målstregen som sikker vinder!

Vi er utvivlsomt mange, der stadig får næsten kuldegysninger når man tænker tilbage på det løb, der vakte minder om de glade Tarok-dage. Det var en oplevelse for livet – ikke kun for John K. og hele kredsen omkring Hairos.

Den fynske træner hedder i dag John Køhler, men kalder sig stadig John K. som også er det navn, vi har valgt at bruge i dette Hall of Fame-portræt.

Sejren i Copenhagen Cup var højdepunktet i Hairos’ karriere, men allerede som 2-års viste han fine evner med tre sejre i otte starter, bl.a. Oberstløjtnant Sørensens Mindeløb på Fyn. I Dansk Opdrætningsløb sluttede Hairos uplaceret, men John K. var alligevel ikke i tvivl om at der her var tale om en hest udover det sædvanelige – og det skulle vise sig at holde stik.

undefined
Allerede i indledningen af karrieren viste Hairos ganske store fartressourcer, og det stod tidligt klart, at der var tale om en hest med kapacitet til at kunne nå et godt stykke vej. (Foto: Burt Seeger)

Hairos var ejet af Stald Maradona og bag dét pseudonym gemte sig John K.’s daværende hustru Helle og svigerfar, Erik Sørensen. Helle faldt pladask for den røde Pay Dirt-søn, som hun så første gang da Hairos var blot fem dage gammel hjemme hos opdrætteren, Jens Peter Hansen.

”Det er en hest til min far!” konstaterede Helle og sådan blev det. Erik Sørensen havde aldrig tidligere været hesteejer, men succesen med Hairos gav blod på tanden og senere fik familien også stor glæde af heste som Maradona – som lagde navn til Stald Maradona - Nolo Spin og Down Town (de to sidstnævnte også opdrættet af Jens P. Hansen).

undefined
Det er ikke mange hesteejere, der får en hest med samme kapacitet som Hairos. Det lykkedes dog for Erik Sørensen i hans første forsøg som hesteejer. (Foto: Burt Seeger)

Problembarn
Hairos fortsatte udviklingen som 3-års med otte sejre i 15 starter og vandt blandt andet Kriterium Consolation, men gjorde sig ellers ikke bemærket i årgangssammenhæng.

undefined
Hairos' største sejr som 3-åring kom i Kriterium Consolation, hvor han akkurat afviste Hootfoot med Harald Lund i kampen om sejren. (Foto: Burt Seeger)

Størsteparten af løbene blev således vundet på hjemmebanen i Odense og først som 4-års begyndte han for alvor at rulle sig ud.

- Som unghest smed han rigtig mange penge væk ved at galopere fra start. Han galoperede også i både Jydsk 4-årings Grand Prix og på første langside i derbyet, hvorefter vi kom til at sidde i dødens; det kostede muligvis derbysejren, men han gik jo et topløb alligevel, husker John K., som havde Hairos i træning igennem hele karrieren og kørte hesten i samtlige 88 starter.

undefined
Starten er gået til Dansk Trav Derby 1985: Midt i banen forsøger Hairos (3) at komme forbi Handybus (2) med Preben Kjærsgaard og den senere vinder Hawkeye (1) med Axel Jacobsen. Yderst i banen skyder topkusken Ulf Thoresen norsktrænede Habib (7) af sted mod fronten. (Foto: Burt Seeger) 

- Det var dyrlæge Flemming Reinholdt, som fik rettet op på Hairos, der døjede med en ømhed på højre forben. Rådet fra Reinholdt var at vi skulle køre ham uden sko i derbyet, selvom han aldrig havde prøvet at gå uden sko før, men det fungerede heldigvis.

Hairos’ største sejr i 4-årssæsonen kom i N. J. Koster Memorial, hvor han var suveræn i både indledende afdeling og finalen.

undefined
Hairos poserer i vindercirklen efter finalesejren i N. J. Koster Memorial, der kom i hus i vindertiden 1.18,3/2020 meter efter et opgør, hvor John K. tidligt sendte sin hest til spids. (Foto: Burt Seeger)

Det blev også til flere V6-sejre og en tredjeplads i Nordisk 4-års Pris på Jägersro. Hairos var desuden med i ”Det lille Elitlopp” på Solvalla, hvor det dog blev til galop fra start i den indledende afdeling.

- Efter det løb ringede Karsten Bønsdorf til mig og bød 1 million for Hairos på vegne af en italiensk hesteejer, men Erik Sørensen sagde Nej Tak – han manglede ikke noget og ville hellere have oplevelserne med Hairos, og det var jeg selvfølgelig glad for!

Med en indtjening på 284.050 kroner blev Hairos årgangens mest vindende hest. Til sammenligning tjente derbyvinderen Hawkeye kun 277.000 kr.

undefined
Selvom det ikke lykkedes Hairos at gå til tops i hverken Dansk Trav Derby eller Jydsk 4-årings Grand Prix, blev han alligevel den mindst vindende fireåring i sin årgang. (Foto: Burt Seeger)

EM-sejr
Hairos var nu et etableret navn i toppen af årgangen og den danske elite som helhed. Som 5-års tog han seks sejre og tjente 328.000 kr. Den største triumf kom i Europæisk 5-års Championat på Cesena-banen i Italien, hvor Hairos blandt andet besejrede landsmanden Hotfoot med Harald Lund.

- Italienerne gik utroligt meget op i det og der var en fantastisk stemning på banen. Men de kører som sindsyge og i et løb inden EM-løbet, var der to kuske, som røg i totterne på hinanden ligeså snart de var kommet i stald med hestene. De slap bare hestene og begyndte at slås! erindrer John K.

- Heldigvis forløb EM-løbet helt udramatisk. Vi fik spids og kunne styre det hele. Det var en kæmpe oplevelse, men der var ikke så meget festivitas efter løbet, så vi tog i stedet ud og spise sammen med Karsten Bønsdorf, Harald Lund og NFT’s formand Poul Erik Andersen, som var med dernede.

undefined
Hairos hjemførte sejren i Europæisk 5-års Championat efter føring fra start til mål i vindertiden 1.16,4a/1600 meter. Det gav en efter datidens forhold ganske pæn førstepræmie på ca. 160.000 kr. (Foto: Burt Seeger)

I Tuborgmesterskabets Finale senere på året var rollerne dog byttet om med Hotfoot som sejrsherre, men trods 40 meters tillæg var Hairos millimeter fra at fange Hotfoot i kampen om sejren og med tiden 1.17,4/2540 meter satte han uofficiel dansk rekord. Ejnar Vogt havde dengang den danske rekord med tiden 18,1.

- Det år var vi også med i blandt andet 4- og 5-årseliten på Oslo Grand Prix-dagen, hvor Hairos blev nummer to, siger John K.

Copenhagen Cup-triumfen
I 1987 repræsenterede Hairos de danske farver i Copenhagen Cup, men selvom han kom med en overlegen sejr fra Provinsmesterskabet på Skovbo, lignede det på forhånd en svær opgave mod udenlandske stjerner som Grades Singing (Olle Goop), Prince Royal (Philippe Verva), Mack The Knifte (Stig H. Johansson), Jet Ribb (Hans G. Eriksson) og Davidia Hanover (Jorma Kontio).

Hairos var således løbets mindst spillede hest (289:10), men John K. gik frisk til opgaven, kørte direkte til spids med Hairos og formåede at holde konkurrenterne bag sig hele vejen. Grades Singing lignede en trussel ind på opløbet, men Hairos afviste i sikker stil og passerede målstregen som let vinder i tiden 1.14,0a/2011 meter som den første dansktrænede og -ejede vinder af Copenhagen Cup.

undefined
Sejren i Copenhagen Cup er hjemme og John K. hæver armen i triumf. (Foto: Burt Seeger)

- Jeg fik jo lov til at stjæle den første kilometer og så er det klart, at der var lidt at skyde med til sidst, smiler John K.

- Det var en helt fantastisk oplevelse. Det er sådan noget alle folk drømmer om, og jeg kunne godt unde alle og enhver at prøve at vinde sådan et løb.

undefined
Der var naturlig glæde i vindercirklen efter Hairos' sejr i Copenhagen Cup. Sejren var noget af en overraskelse for spillerne, der ikke viste den danske hest den store tiltro i totalisatoren (Foto: Burt Seeger)

Dansk rekord i USA
Sejren i Copenhagen Cup gav genlyd i både Europa og USA, og Hairos blev inviteret til at deltage i det internationale storløb Statue Of Liberty Trot på Yonkers Raceway i New York.

I den indledende afdeling gik Hairos et heroisk løb på en tredjeplads i tiden 1.12,5a/1609 meter – ensbetydende med ny dansk rekord. I finalen havnede Hairos desværre i dødens og sluttede uplaceret, men gik endnu et topløb og forbedrede atter den danske rekord med tiden 12,3.

- Det var helt vildt at få lov til at være med i sådan et løb, hvor alt var betalt for fire personer: Helle og jeg, staldpigen Helle Kronkvist og Hairos’ opdrætter Jens Peter Hansen, som kom med på turen, fortæller John K.

undefined
John K. begyndte i løbet af 4-årssæsonen at køre Hairos uden sko, og det viste sig hurtigt, at hesten var klart bedst med denne balance. (Foto: Burt Seeger)

- Det var en fantastisk tur, hvor vi var rundt på nogle af de største stutterier i USA og blandt andet fik hilst på Speedy Crown.

- Men karantænestalden kunne jeg godt have været foruden. Det var som et fængsel for Hairos. Vi måtte træne ham én gang om dagen, dvs. kl. 4 eller 5 om morgenen, hvor vi kunne komme ud på banen i en times tid sammen med de andre europæiske heste.

- I det hele taget kom vi jo utrolig meget rundt på de forskellige baner med Hairos, som udover Sverige, Norge, Italien og USA også har startet i Tyskland og Finland.

undefined
Hairos var normalt meget starthurtig, og mange af hestens sejre blev taget fra spids. (Foto: Burt Seeger)

Året efter (1988) blev Hairos igen inviteret til USA – denne gang til det uofficielle VM, Yonkers International Trot, hvor han efter et løb i tredje par udvendig sluttede næstsidst bag Mack Lobell, der sejrede i tiden 1.15,0a/2011 meter.

Læs også: Hairos' storløbssejre

Desværre skulle VM-starten blive Hairos’ sidste start i karrieren. Efter løbet viste det sig nemlig, at han havde pådraget sig en lille revne i den ene forkode, som betød, at karrieren måtte indstilles med øjeblikkelig virkning.

I sin sidste sæson vandt Hairos seks løb, blandt andet Taroks Mindeløb.

undefined
Udover en række storløbssejre nåede Hairos under sit ophold i USA også at sætte dansk rekord. (Foto: Burt Seeger)

En fantastisk tid
Hairos vandt i alt 35 løb, 22 anden- og ni tredjepladser i 88 starter. Det blev til 1.445.050 kroner i indkørte præmier.

- Det var en fantastisk tid, som aldrig kommer igen. Foruden de største sejre var vi jo rundt omkring på mange forskellige baner i Europa. Selvfølgelig var det lidt af et antiklimaks at det pludselig var slut efter VM, men omvendt var Hairos også ved at være slidt, så det var måske meget godt alligevel og han fik trods alt mange gode år bagefter, siger John K.

undefined
Hairos var født i den H-årgang (1981), der siden er blevet betegnet som en af de bedste nogensinde i Danmark og kom til at indeholde hele syv millionærer. Årgangen talte bl.a. heste som unghestestjernen Handybus, verdensmesteren Habib, derbyvinderen Hawkeye, hurtigklassetraverne Hugo Hanover, Heddi Bilto og Hambler F samt sejrshesten Hootfoot. (Foto: Burt Seeger)

De første år var Hairos opstaldet på Merete og Børge Bossens gård, men i midten af 80’erne købte John K. sin egen gård og her stod Hairos resten af sine dage.

Hairos blev flittigt benyttet i avlen og fik 219 afkom i årene 1986-2000 med Derbytreeren Onius Vigga (1.16,2a-398.000 kr) som den bedste, men 19 år gammel måtte John K. og resten af kredsen omkring Hairos sige farvel til Pay Dirt-sønnen.

- Hans ene forben var meget krumt og til sidst kunne han ikke stå på benet, så vi valgte at give ham fred. Hairos blev begravet hjemme på gården, fortæller John K.

undefined
John K. har i løbet af sin karriere trænet mange fine heste. Der er dog ingen tvivl om, at Hairos har været den bedste af dem alle. (Foto: Burt Seeger)

Staldpigens minder
John K. kørte som nævnt Hairos i samtlige starter, men fremhæver samtidig staldpigen Helle Kronkvist som en stor del af forklaringen på successen.

- Hun gjorde et fantastisk stykke arbejde med både Hairos og alle de andre heste, hun passede gennem årene, siger John K.

- Kronkvist elsker dyrene og gik 190 % op i arbejdet. Det fortjener hun stor ros for.

- Jeg kan blandt andet huske den første start i USA, hvor jeg blev inspireret af de amerikanske kuske og drev Hairos med linerne i én hånd, men det skulle jeg ikke have gjort. Da jeg kom tilbage i stalden fik jeg jordens største skideballe af Kronkvist: ”Det gør du aldrig nogensinde mere!” – og det var jeg ikke et sekund i tvivl om at hun mente.

undefined
Helle Kronkvist ved hovedet af Hairos efter en af hestens mange sejre. (Foto: Burt Seeger)

Helle Kronkvist husker udmærket episoden og mindes tiden med Hairos med stor glæde.

- John kørte ham selvfølgelig også af og til i træning, men ellers var det mig, der stod for alt omkring Hairos. Han stod ude på Juelsgård og jeg kørte derud hver eneste dag efter arbejde, siger hun.

- Jeg fortsatte med at træne Hairos efter han kom hjem på Helle og Johns gård. Jeg brugte al min fritid på ham og vi fik et helt specielt forhold.

- Han vrinskede hver gang han så mig og jeg husker også tydeligt dengang vi kom hjem til Juelsgård efter den første tur til USA. Han havde stået på flyet i mange timer og stort set ikke sagt en lyd, men da vi kørte op til gården begyndte han pludselig at stå og hyle omme i hestetransporten. Jeg er slet ikke i tvivl om, at han vidste vi var hjemme.

- Som ung galoperede han ofte hjemmefra i autostart, men jeg kunne altid køre ham helt op tæt på startvingen i træning. Så lavede han aldrig ballade, men når John satte sig op i vognen, var han tilsyneladende godt klar over at det var alvor og så kunne han altså godt finde på at blive ”fjolledum”.

- Dengang var det jo helt uhørt at en dansk hest rejste verden rundt, som vi gjorde det med Hairos, men jeg havde i hvert fald en masse fantastiske oplevelser i de år, som jeg aldrig glemmer.

undefined
Helle Kronkvist sad i sulkyen bag Hairos, da John K. gik æresrunden efter hestens største triumf; sejren i Copenhagen Cup 1987. (Foto: Burt Seeger)

Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg - Fotos: Burt Seeger