Edwin Koch besøger Koster ved en præmieoverrækkelse i Lunden ca. 1935. Edwin Koch besøger Koster ved en præmieoverrækkelse i Lunden ca. 1935.

Edwin Koch

I sin egenskab af travredaktør på Ekstra Bladet gennem 40 år og sideløbende som sekretær for Opdrætterforeningen indtil 1970 satte Edwin Koch et afgørende aftryk på dansk travsport – i særdeleshed dansk traveravl.

Edwin Koch, født i 1903, var i første hånd en velskrivende og velorienteret redaktør af hestesporten i Ekstra Bladet, hvor han virkede fra 1930 til ca. 1970.

Den avis, som han i hele sin karriere var tro mod, lod hvert år sin læsere vælge de 12 mest fremragende idrætspræstationer. De udvalgte idrætsudøvere blev så hyldet med en fantastisk fest. Den eneste med tilknytning til hestesport, der blev nomineret, var dressurrytteren Lis Hartel.

Edwin Koch fremførte flere gange, at trav- og galopsportens udøvere skulle bringes i forslag, uden at det dog lykkedes ham at vinde gehør hos bladets ledelse.

Til gengæld fik han indført Ekstra Bladets Hæderspris, hvor en komite hvert år valgte én repræsentant for galopsporten og én for travsporten. Dette initiativ blev meget værdsat af aktive inden for begge sportsgrene.

Havde stort internationalt netværk

Edwin Koch var meget velorienteret om international travsport, og han blev udvalgt af Roosevelt-banen i New York til at agere talentspejder med hensyn til, hvilke heste der efter hans opfattelse kunne komme i betragtning til at modtage en invitation til deltagelse i International Trot – løbet der i mange år også blev betegnet som travsportens VM.

Edwin Koch var specielt optaget af, hvad der rørte sig indenfor sport og avl i USA. Gennem årene opbyggede han et solidt netværk i Amerika, og han var om nogen manden, man kunne gå til, hvis man skulle opdateres på den nyeste viden om traveravlens udvikling i staterne.

Værdsat sekretær i Opdrætterforeningen

Det var derfor også helt naturligt, at han fik stillingen som Opdrætterforeningens sekretær fra stiftelsen i 1938. En stilling han på dygtigste vis bestred i 25 år.

Edwin Koch gik varmt ind for foreningens køb af Joe’s Pride, som restauratør Henry Larsen havde fundet i USA.

Han var med hjælp af flere trænere også manden bag foreningens indkøb af avlshingste som Frosty Hanover, Lord Valentine og Pay Dirt.

Hingste, hvis virke i avlen har haft stor og helt afgørende betydning for travsportens udvikling her i landet.

De bedste artikler af Edwin Koch 

Udover at beskrive travsporten i Ekstra Bladet var Edwin Koch også hyppigt anvendt som skribent i forskellige udgaver af travsportens fagblade.

I det nedenstående præsentere vi tre Edwin Koch-artikler, der hver for sig giver et godt indblik i hans store viden og journalistiske færdigheder. 

Væddeløbsbladets Jul 1951

Edwin Koch skriver barndomsminder fra travbanen i Charlottenlund. Det var dengang, der var staldterræn på de nuværende tilskuerpladser, og han beskriver årene med bygmester Müller og hans derbysejr med Peter Pogue

Læs artiklen: "Minder i mit billedarkiv"

Trav Tidendes julenummer 1958

Edwin Koch skriver en hyldest til Charlie Mills i anledning af den store europæers 70-års fødselsdag. I artiklen er der et billede af et rekordforsøg, hvor Mills kører med amerikaneren Sam Williams omkring 1930.

Det var denne hingst, der gik til Frankrig og fik så stor betydning i avlen, at en mængde franske travere i dag har dens blod som det gamle amerikanske islæt i stamtavlen.

Læs artiklen: "Charlie Mills - foregangsmand og topfigur i Europas travsport"

undefined

Edwin Koch havde et nært forhold til stortræneren Charlie Mills. I DTC's arkiver gemmer sig dette postkort, som Koch modtog fra Mills tilbage i 1960'erne. Teksten fortæller: 

"Dear friend Edwin. Many thanks for your greetings and hope to see you soon for the Prix d'Amérique. Yours Charlie Mills"

undefined

Forsiden af postkortet viste Charlie Mills imponerende træningsanlæg i Charmant. Et anlæg, der i dag huser flere svenske træneres franske filialer.

Trav Tidendes Julenummer 1959

Edwin Koch laver reportage fra årets førsteudgave af International Trot eller det såkaldte VM, der blev holdt på den nyrenoverede Roosevelt Raceway på Long Island i New York

Det var en ½-mile bane, som var åbnet i 1940, men fik nye faciliteter og belægning i 1957, efter at den som første travbane blev børsnoteret året inden. Starten i 40’erne havde været relativt svag, men med startvognens indførelse i 1946 blev afviklingen betydeligt hurtigere, og nu strømmede det ind med tilskuere.

Der kom 48.000 tilskuere til dette første VM, og året efter sattes rekord for en travbane med 54.000 tilskuere. Det år kom der afbud fra danske Ruder Konge, og det varede helt indtil Tarok i 1977, før der kom dansk deltagelse. Da Preben Kjærsgaard og Meadow Roland deltog i 1990, var Roosevelt-banen lukket (1988), og løbet afholdtes på Yonkers Raceway.

Som det fremgår af Kochs artikel, kom det som en overraskelse for amerikanerne, der de foregående 60-70 år havde eksporteret heste til Europa til sportens opbygning her, at europæerne kunne besætte de to første pladser (1 ½ mile - distance 2413 meter), og selvom man året efter satte distancen ned til 1 ¼ mile (2011 meter), blev det igen til europæisk sejr ved Hairos II. Så kom nogle amerikanske triumfer, indtil de franske superhopper Roquepine og Une de Mai tog fire sejre på fem år.

I artiklen nævnes champagnedronningen, madame Olry-Roederer. Dynastiet havde interesseret sig for hestevæddeløb i flere, måske mange generationer, og det var L. Olry-Roederer, formentlig Leon Olry-Roederer, der i 1908 opdrættede Ivan Le Terrible, som samme år kom til Danmark med moderen Crète á Pierrot og senere blev Danmarks hurtigste traver.

Har vi ingen dansk sejr fra VM, så kan vi glæde os over, at dansk opdræt har haft sejr ved Habib i 1986 og andenplads ved Indus i 1989. Løbet fortsatte til midt i 90’erne.

Læs artiklen: "Den aften, der aldrig vil blive glemt"

Af Travsportens Hall of Fame/Carl Christian Junge og Lars Donatzky