Foto af Captain Axworthy fra USA bragt i Væddeløbsbladet i 1927. Foto af Captain Axworthy fra USA bragt i Væddeløbsbladet i 1927.

Avlshingsten Captain Axworthy

Efter en rimelig løbskarriere i Amerika blev Captain Axworthy hentet til Danmark af Julius Høybye. Her fik den en fornuftig karriere og vandt flere løb, men størst succes fik den i avlen, hvor den blev fader til en række klassiske vindere.

Captain Axworthy, der blev født i 1923, var en af mange fine heste, Julius Høybye (senior) bragte hjem fra USA.

Høybye havde været med fra travsportens første tid, og han havde en forbløffende evne til at få heste hjem på tidspunkter, der for andre synes umulige.

Inden Captain Axworthy kom til Danmark i 1926, var den en middelgod amerikansk væddeløber, ikke nogen egentlig stjerne.

Læs også: Julius Høybye (junior) beskriver her i en samtale med Væddeløbsbladets Jul omkring 1950, hvordan faderen omkring 1. verdenskrigs afslutning fik importeret amerikanske travere til Europa.

Den fik en fornuftig væddeløbskarriere i Danmark, men den gjorde nu aldrig det helt store væsen af sig, selvom den var med i det berømte heatløb med Guy Bacon (Charlie Mills) og Harrison Dillon (Koster) i 1928.

I det ene heat blev Captain Axworthy faktisk nr. 3 for Julius Høybye (junior), efter at hesten havde forsinket starten ved at løbe hjem ved staldene. Det følgende år vandt parret den tredje udgave af Müllers Memorial i Malmø til oddset 3,40.

Generne virkede i avlen

Captain Axworthy havde den berømte Guy Axworthy som far, Axworthy som farfar, men ingen indblanding fra Peter the Great i stamtavlen.

Var Captain Axworthy begrænset som væddeløber, blev han til gengæld en stjerne i avlen med heste som 1932-årgangens Styrmand og Sylvia, der begge blev opdrættet hjemme hos Høybye-familien, hvis stutteri, Firmilegården i Karlstrup, var vidt berømt på de tider.

Styrmand (Oluf Månsson) var den hest, der kæmpede hårdt mod Sonny Diamond (Koster) i det berømte rekordderby i 1936. 

For Månsson satte både Styrmand og Sylvia imponerende og længe bestående danmarksrekorder. De blev blandt de 25 bedste indlændere i travhistorien indtil 2. verdenskrig.

Sylvia nåede at vinde 36 sejre og 74.350 kr. i 177 starter, mens Styrmand vandt 32 sejre og 68.500 kr. i blot 58 starter. 

undefined 

Sylvia sætter skandinavisk fireårsrekord 1:21,9 på Amager i september 1936 foran Rigtig (Arnold Jensen)

En af de største sejre for Styrmand var et internationalt sprinterløb i 1938 på Amager, hvor han vandt i 1:22,2 foran det svensk-amerikanske stayerfænomen Harper Hanover, som havde tillæg og fandt distancen for kort. Styrmand blev dette års champion, og han blev i avlen far til derbyvinderen Hickory og den tredobbelte DM-vinder Ruder Konge.

undefined

En af Captain Axworthys allerbedste afkom var ubestridt Styrmand, der her ses med Oluf Månsson i sulkyen.

Mange gode afkom

Andre afkom efter Captain Axworthy i ”Giganternes Parade” (heste med karrierepræmier over 50.000 kr., opgørelsen brugtes indtil ca. 1960, red.) var 1935-hestene Augias, 29 sejre og 61.140 kr., samt avlshingsten Ax Frisco, 34 sejre og 56.850 kr.

Captain Axworthy fik også en uventet derbyvinder til odds 20 i 1943 i Ebbe Axworthy, der vandt for Aage Kristoffersen, da storfavoritten Es med N. J. Koster spillet til 12:10 blev presset hårdt af Ever Tally Ho på de første omgange.

Læs også: Captain Axworthys afkomsstatistik

Es, 33 sejre og 62.175 kr., der også var efter Captain Axworthy, vandt senere i 1947 Mesterskab for Danmark med Mark Ingdam i sulkyen.

Captain Axworthys sidste årgang i 1951 var på bare et enkelt afkom, Robin hed hesten. Den gjorde sig til gengæld stærkt bemærket, da den i 1953 og 1954 vandt henholdsvis Dansk Opdrætningsløb (dødt løb med Rex Junior) og Dansk Trav Kriterium med Mark Ingdam, mens den i Dansk Trav Derby 1955 måtte nøjes med en sjetteplads efter Rex Junior og Styrmand-sønnen Ruder Konge.

undefined

Robins sejr for Mark Ingdam i Kriteriet 1954 foran Ruder Konge og Rex Junior.

Captain Axworthy fik en stor fremadrettet betydning for dansk travsport, bl.a. i kraft af sønnerne Styrmand og Ax Frisco, der begge fik mange afkom. Styrmand fik ud over championen Ruder Konge en derbyvinder i 1946 i Hickory, og Ax Frisco havde fin succes med døtrene, bl.a. Tina Virup, som blev mor til Tarok.

Af Travsportens Hall of Fame/Carl Christian Junge og Lars Donatzky