Yvonne og Hans Svensson går på æresrunde med Ritha Lyngholm efter hoppens sejr i Johs. og Aage Ulrichs Mindeløb 1979. (Foto: Burt Seeger) Yvonne og Hans Svensson går på æresrunde med Ritha Lyngholm efter hoppens sejr i Johs. og Aage Ulrichs Mindeløb 1979. (Foto: Burt Seeger)

Ritha Lyngholm

Derbyvinderen Ritha Lyngholm var en jernhoppe. Hun startede over 200 gange, satte talrige danske rekorder, blev den første danskfødte hoppemillionær, første danskfødte VM-deltager og eneste hoppe med sejr i både Derby og DM.

Da Ritha Lyngholm blev født hos Bent Lundborg Petersen i Vester Hassing i 1970, var der ikke meget, der tydede på, at hoppen ville blive en succes. Ganske vist var Opdrætterforeningens nye succeshingst Lord Valentine faderen, men moderlinjen lod en del tilbage at ønske.

Oldemor Anni Dear havde været en god væddeløber fra 1937-1943 med 13 sejre, 22.200 kr. og rekord 1.26,8, men efter et par gode afkom blev hun bedækket af Stutteri Langesøs nye svenskfødte hingst Janitschar i årene 1952 til 1955, og det kom der ikke meget ud af. Janitschar imponerede i det hele taget ikke med sine relativt mange afkom.

Et af Anni Dears føl ved Janitschar var Ultra, der i 17 starter i 1957-1959 vandt ét løb, 1.900 kr. og fik rekord 1.33,3. Efter denne langt fra prangende karriere blev Ultra bedækket af den danske hurtigtraver Logan, og så kunne man jo efterhånden ikke have de helt store forventninger til føllet i 1963 med navn Janni.

Janni kom da heller aldrig til start, men da hoppen kom i Knud Lundborg Petersens varetægt i 1968, skete der mirakler. Han valgte først at sende hoppen til Frosty Hanover og dernæst til Lord Valentine, og resultaterne var Panzer og Ritha Lyngholm.

Storebror viste vejen

I 1971 begyndte Panzer Lyngholm at røre på sig, og for købmanden fra Herning, Arne Brix Nielsen, viste han store evner med sejr i bl.a. Jydsk 2-årings Grand Prix.

undefined
Ritha Lyngholms storebror, Panzer Lyngholm, ses her i forbindelse med dens start i derbyet. Den vandt en række storløb, eksempelvis AT-mesterskabet for 3-åringer i 1972 i ny løbsrekord. (Foto: DTC's fotoarkiv) 

Derfor kunne lillesøster Ritha sælges på auktion for 4.000 kr. til brødrene Svend og Knud Poulsen på Stutteri Skovbygård, hvor Bent Engelbrecht fungerede som privattræner. Her var Panzer Lyngholm også opstaldet.

Ritha Lyngholm debuterede som toårs d. 6. juli 1972 i Aalborg, hvor hun vandt for Enrico Haupt, og da sæsonen var omme, havde hun vundet tre sejre og taget tre andenpladser i ni starter. Hendes største præmie var 3.500 kr. for andenpladsen i Jydsk 2-årings Grand Prix bag Ringo Passat og Villy Pedersen.

Rekord for tre heat

De to søskende slog for alvor til i 1973. Panzer Lyngholm og Arne Brix Nielsen sejrede i 4-års Mesterskaberne i Billund, Skive og på Amager, hvor han satte ny tre heat-rekord på danske baner med 1.18,3-1.20,3 (trods startgalop) og 1.18,8. I Jydsk 4-årings Grand Prix blev den nr. 2 til Prins Frederik, og i Dansk Trav Derby nr. 3 bag Patricia Garbo og Paw Senator.

Ritha var sent i gang med sæsonen efter fiberskade og efterfølgende svømmetræning, men hun og Bent Engelbrecht vandt både 3-års mesterskaberne i Billund og Odense, før de afrundede sæsonen med fjerdeplads i Nordisk 3-års Mesterskab i 1.22,4-2600 meter i Sverige. Hun kunne også stå distance.

undefined
Ritha Lyngholm med sin ejer og træner Bent Engelbrecht efter mesterskabssejr i Billund. (Foto: DTC's fotoarkiv)

Afløser for Karina Axworthy

Hans Svensson (Stald Hans) var på vegne af sin far Kurt Svensson på udkig efter en ny stjerne efter 1968-derbyvinderen og Hall of Fame-udnævnte Karina Axworthy og stjernen O’Man, og da det i foråret rygtedes, at ejerne Svend og Knud Poulsen på grund af ugunstige skatteforhold ved stutteridrift kombineret med væddeløb ville sælge, kom handlen hurtigt i stand. En høj pris, men så gik der også et par følhopper den anden vej.

Det var kort før Jydsk 4-årings Grand Prix i Aarhus, og det blev aftalt, at Bent Engelbrecht skulle køre hende for sidste gang. Desværre pullede hun sig over i galop fra start, og da hun nåede frem til føring i opløbet, var det slut med kræfterne, og hun sluttede på en fin tredjeplads bag Robinson Vixi og Regento Skovlund.

Derbyfavorit efter Fireårsstjernen

I næste start var hun (stadigvæk i Engelbrechts træning) overlegen på speed i Fireårsstjernen i Charlottenlund for Hans Svensson, hvorefter hun varmede op til derby med et fint løb og andenplads på lang distance i Stockholm.

undefined
Da Hans Svensson for første gang sad bag Ritha Lyngholm, blev det til en overlegen sejr i Fireårsstjernen i Lunden. (Foto: Burt Seeger)

Nu var det derbydag. Tre heste var spillet jævnbyrdigt i kampen om førstepræmiens 50.000 kr. Ritha Lyngholm (Hans Svensson) med spor 1, Red Harry (Bent Kyvsgård) med spor 5 og Regento Skovlund (Vagn Lønborg) med startspor nr. 14. Det dårlige startspor for sidstnævnte skyldtes, at Regento efter halsonde havde fået hostesaft for tæt på sin overlegne derbyprøvesejr, så han blev diskvalificeret for overtrædelse af dopingreglementet. Og så mistede den pladsen i første række bag startbilen.

Red Harry havde med sit udseende og afstamningen A.C.s Viking - Avalon Hanover v. Titan Hanover været den dyreste hest på åringsauktion indtil da med 40.000 kr., og han havde været stjerne som 2- og 3-års, men var udelukkende i favoritgruppen til derbyet på grund af forrygende derbytræning efter en skuffende forsæson.

Galop og langt nede i det 20 heste store felt

Sejrschancen for Ritha forduftede tilsyneladende i første sving, hvor hun blev lidt klemt, galoperede og tabte så meget terræn, at hun nu lå bagest i feltet som nr. 17-18 af de 20 deltagere. Det virkede umuligt.

Foran kæmpede Århus-duoen Robinson Vixi med Jørgen Hill og Regento Skovlund med Vagn Lønborg hårdt om føringen midtvejs, hvilket begge blev mærket af, så da Svensson satte speeden ind fra bagfeltet på sidste langside, var det nærmest, som om feltet stod stille.

Red Harry, Regento Skovlund og Robinson Vixi blev ”spist”, og hoppen var alene i opløbet, hvor Royal C med Jørgen Olsen kom sent fri til en ny storløbsandenplads i behørig afstand med Robinson Vixi som tredje.

undefined
Opløbet i Dansk Trav Derby 1974 set bgafra. Midt i banen - og langt foran feltet - med 'HANS' på ryggen af kusken Hans Svensson går Ritha Lyngholm mod en overlegen sejr. (Foto: Burt Seeger)

Ny derbyrekord

Ritha Lyngholm gav som spilfavorit oddset 3,55, og med vindertiden 1.21,1 forbedrede hun den derbyrekord, Hans Svensson havde sat med Karina Axworthy (1.21,7) seks år tidligere.

undefined
Ritha Lyngholm skærer målstregen som sikker vinder af Dansk Trav Derby 1974. (Foto: DTC's fotoarkiv)

Læs også: 'Den hurtigste derbysejr nogen sinde herhjemme' - Politiken skriver om derbytriumfen

Aalborg Store Pris kørtes tre uger efter på distancen 3100 meter, og nu var Ritha naturligvis storfavorit til 18:10. Hun undgik fejl, gik til spids, men blev nu faktisk reelt angrebet af Royal C og Jørgen Olsen.

Hun klarede sig hjem i vindertiden var 1.23,2. Førstepræmien, ja den kan læseren gætte på ved at tænke på derbypræmien på 50.000 kr. Svar nederst i historien.

undefined
Ritha Lyngholm på æresrunde efter sejren i Aalborg Store Pris for Hans Svensson. (Foto: DTC's fotoarkiv)

Sejr i det nye Copenhagen Cup

De næste sæsoner kom hun sjældent tilbage til hjemlandet, men året efter var hun på pletten i førsteudgaven af det da (efter ni års pause) genopstandne Copenhagen Cup, nu med Olle Lindquist i sulkyen.

Førstepræmien på 50.000 kr. havde lokket de bedste svenske og heste fra Europas 2. geled til, men de slog ikke til over for de danskfødte outsidere.

Ritha Lyngholm sejrede til odds 6,40 i den første afdeling på normaldistancen i 1.18,0, mens Napalm og Jørn Laursen sejrede i 2. afdeling på sprint i 1.16,2 til oddset 18,31.

undefined
Midt i banen skyder Ritha Lyngholm frem til sejr i 1. afdeling af Copenhagen Cup 1975. (Foto: Burt Seeger)

Her havde Ritha Lyngholm haft stor startgalop i duel med Napalm, men hun havde alligevel bedste samlede distancetid (3/10 sekund bedre end Napalm) og blev derfor vinder af den samlede sejr og nye 50.000 kr.

Begge sejrstider var nye rekorder for hopper på henholdsvis normaldistance og sprint, og Ritha fik også pengepræmie for absolut rekord for 5-årige hopper med 1.16,4.

undefined
Olle Lindquist med det synlige bevis på, at Ritha Lyngholm endte som samlet vinder af Copenhagen Cup 1975. (Foto: Burt Seeger)

Første dansker i VM

Senere på sommeren blev hun som den første danskfødte hest inviteret til at deltage i Invitational Trot (det uofficielle VM) på Roosevelt-banen i New York.

Her fik Ritha og Lindquist fik hurtigt spids, men overlod spidsen til den amerikanske stjerne Savoir, og på sidste runde var det udelukkende et opgør mellem Savoir og den franske verdensstjerne Bellino II. Ritha holdt tredjepladsen til opløbet, så blev hun passeret af tre andre.

Selv New York Times havde skrevet om denne travbegivenhed:

At Roosevelt.

Judy Song of Sweden and Ritha Lyngholm, the first entrant ever to represent Denmark, are the sixth and seventh starters named for the 17th edition of the $200,000 Roosevelt International Trot on Saturday, Aug. 23. The two mares will join the defending champion, Delmonica Hanover of the United States; Italy's Bourbon, Bailly II of the Netherlands, and France's Bellino II and Dimitria in the 1¼mile world championship event. Mares captured eight of the previous Internationals and Sweden won the event with Pluvier III in 1965.

Judy Song, a 6yearold, clinched her invitation with a convincing triumph in the Hugo Abergs Memorial at her home track of Jagersro on 6 Aug. 1. Judy Song has won of 13 starts this year, earning $60,167 for her owners, Sture Nilsson and Stig Ahlberg of Lund.

Se VM-løbet her: Roosevelt International Trot 1975 (Kilde: Youtube)

PS: Jydy Song blev slettet på grund af halthed

DM og millionær før Tarok

Da Tarok to år senere skulle af sted til VM i New York som den anden danske hest i USA, skulle DM i juli være hans afskedsløb i Lunden.

Tarok havde ikke tabt i 18 starter på banen og var favorit til 12:10, men han havde galoperet flere gange inden da, og det blev til ny stor galop. Han gik heroisk bagefter, men var chanceløs over for Ritha Lyngholm, der førte fra start til mål for Hans Svensson med Seminent og Jørgen Olsen på andenpladsen før Tarok.

undefined
Feltet på vej ind i sidste sving i DM 1977. Ritha Lyngholm sidder i føring på vej mod sejren, mens Tarok efter sin fejl ses som anden hest i andet spor. (Foto: Burt Seeger)

Vindertiden 1.17,6 var ny DM-rekord, og med førstepræmien på 40.000 kr. rundede den nu 7-årige hoppe som den første danskfødte traver nogensinde én million kr. i indvundne præmier.

undefined
Kurt og Hans Svensson i vindercirklen efter DM-sejren 1977. En triumf, der betød, at hoppen rundede millionen i indkørte præmier. (Foto: Burt Seeger)

Læs også: 'En historisk dag i Lunden' - Politiken skriver om Ritha Lyngholms DM-sejr.

Den svenske krone

Man kunne måske tro, at Rithas million var i svenske kroner, men hertil er der to ting at sige. Det var i danske kroner, og den svenske krone var i midten af halvfjerdserne næsten dobbelt så meget værd som nu. Omregningen var, at en svensk krone skulle omsættes til 1,35 dk. Det var en af forklaringerne på, at svenskerne fandt danske kvalitetsungheste til 4-6.000 kr. utroligt billige og derfor købte i bundter.

undefined
Kunsthandler Kurt Svensson fra Stockholm var en af de svenskere, der købte mange gode heste i Danmark. Her ses han med Ritha Lyngholm, Olle Lindquist og Lundens formand i 1970'erne, Ib Thyregod.

Endelig blev Ritha med sin DM-sejr over Tarok historiens eneste hoppe med både DM og derbysejr. Det gælder stadig, og siden dette løb i 1977 har der kun været én hoppevinder af Mesterskab for Danmark, nemlig Von GT (Preben Kjærsgaard) i 2001.

Sprintervinder to gange i Hugo Åbergs

I 1970´erne kørtes Hugo Åbergs Memorial i en række år som afdelingsløb på sprint og normaldistance, og to gange blev Ritha Lyngholm vinder af sprinterafdelingen. Det er værd at bemærke, at siden hendes sprintersejre er Hugo Åbergs Memorial kun vundet af to hopper, Peace Corps og Fridhems Ambra. Heste med mere end 10 millioner skr. på løbskontoen.

Ritha indeholdt så stor holdbarhed, at hun kunne starte mindst 30 gange hvert år i alderen fra 5 til 9 år. Som 9-års kunne hun vinde Färjestads Jubilæumsløb, og da hun sluttede væddeløbskarrieren, var det med cifrene 205: 36-33-29 og 1.135.970 skr. - eller i dansk valuta 1.465.400 kr.

Læs også: Ritha Lyngholms starter efter eksporten til Sverige

undefined
I de sidste år af karrieren startede Ritha Lyngholm primært på udenlandske baner - ofte med Olle Lindquist i sulkyen. (Foto: Einar Andersson)

Og hun løb mod de bedste selv i en relativ høj alder. Se f.eks. Solvallas Jubilæumspokal 1979 med Pershing som vinder på YouTube

Ritha Lyngholms absolutte hopperekord på 1.15,3 stammer fra Hilversum i Holland i 1976.

Seks danske rekorder – Tarok havde syv

Hun havde virkelig sat aftryk på de danske rekordlister. Der er i alt 52 danske rekorder, når man fordeler efter distancer, startmetode, køn og alder (2-, 3-, 4-års og ældre), og det vil sige, at der er 26 rekorder for hopper, 26 for hingste og vallakker.

Af de 26 hopperekorder sad Ritha Lyngholm på seks efter sæsonen 1979. Kun Tarok gjorde det bedre hos hingste og vallakker med syv rekorder på samme tidspunkt. Det er vel ikke overgået siden?

undefined
Den danske rekordliste, som den så ud efter sæsonen 1979. 

undefined
Ritha Lyngholm i inderbanen vinder Johs. og Aage Ulrichs Mindeløb 1979 i Lunden kort foran Vokal N (Troels Boeck) og Vixi Bird (Jørn Laursen). Det blev hendes sidste sejr på dansk grund i karrieren. (Foto: Burt Seeger) 

Godt og skidt som avlshoppe

Hun debuterede som avlshoppe med den ustartede Pershing-datter Unique S. i 1981, men året efter kom Alex Rodney-sønnen Victorious S, som vandt 7 sejre, 13 andenpladser og 423.150 skr. og blev det bedste afkom blandt 12 afkom.

Også Yonkers S. fra 1984 v. Pershing gjorde det pænt med 293.385 skr. ved to sejre og syv andenpladser i 73 starter.

Store Pris præmien m.m.

Kommentar: Førstepræmien i Aalborg Store Pris 1974 var 50.000 kr. – det samme som derbypræmien!

I øvrigt kan det virke mærkeligt for læseren med udklip fra Politiken af historier skrevet af mig selv. Det er jo ikke specielt elegant at ”citere” sig selv, men det er de avisudklip, jeg har adgang til. Så jeg håber at blive tilgivet, når jeg på denne måde forsøger at genskabe datidens atmosfære.

Af Travsportens Hall of Fame/Lars Donatzky - fotos: Burt Seeger, DTC's Fotoarkiv og Einar Andersson.