Efter en særdeles indbringende treårssæson blev Handybus regnet for at være Danmarks kommende stjernetraver. Meritterne som unghest giver ham nu en plads i Hall of Fame.(Foto: Burt Seeger) Efter en særdeles indbringende treårssæson blev Handybus regnet for at være Danmarks kommende stjernetraver. Meritterne som unghest giver ham nu en plads i Hall of Fame.(Foto: Burt Seeger)

Handybus

Den hidtil eneste danske vinder af det italienske storløb Gran Premio Orsi Mangelli. Herhjemme var Handybus sine jævnaldrende konkurrenter overlegen som 2- og især 3-års, hvor han som den første dansktrænede hest nogensinde vandt over én million kroner på en sæson.

”Danmarks nye Tarok” blev han kaldt, men som Handybus’ opdrætter og ejer, Vagn Schmidt, sagde til journalisterne, så var Tarok en legende – Handybus er en Handybus!

Som 2-års vandt Handybus ni sejre i 16 starter og indtjente 246.700 kr. I starten blev han kørt af Billund-træner Bent Engelbrecht, men siden overtog Vagn Schmidt selv linerne bag Handybus, der hurtigt skilte sig ud som årgangens suveræne tophest.

undefined
I flere af Handybus' starter som toåring sad Vagn Schmidt selv i sulkyen, men han overlod tidligt kuskegerningen til Preben Kjærsgaard. (Foto: Burt Seeger)

Det gik dog galt i Grand Circle 2-års Championat i Odense, hvor Handybus galoperede et par gange og så gik sejren til outsideren Haig Hastrup. Herefter satte Preben Kjærsgaard sig op i sulkyen og fejrede ”gensynet” med Handybus (Kjærsgaard havde kørt hesten én gang tidligere) med at køre først over stregen i Jydsk 2-årings Grand Prix, men blev efterfølgende diskvalificeret for trængning af en konkurrent i løbets indledende fase.

- Så står det 1-1! jokede Preben Kjærsgaard med henvisning til, at Vagn Schmidt i løbet forinden havde smidt en tilsvarende storløbssejr væk.

Det var til gengæld også den eneste gang, Kjærsgaard kiksede med Handybus, som blandt andet var overlegen i Dansk Opdrætningsløb i tiden 1.19,2a/1600 meter – langt fra Easy Winners danske rekord på 17,3, men som Kjærsgaard sagde i sejrsinterviewet var der jo ingen grund til at køre hurtigere – de andre kunne alligevel ikke følge med.

undefined
Med Preben Kjærsgaard i sulkyen havde Handybus ikke de store problemer med at vinde Dansk Opdrætningsløb 1983 foran Halifax Nyhave og Hazel Canyon. (Foto: Burt Seeger)

Handybus satte 2-årsrekord 1.18,2 som vinder af 2-årsløbet på Koster Memorial-dagen, Toåringernes Oktoberpris. Heller ikke hér var der nogen konkurrence, men den danske rekord kunne formentlig være blevet forbedret, hvis Handybus var blevet presset.

Duellerne mod Tangens
To gange som 2-års mødte Handybus Sveriges og Europas bedste 2-åring, Tangens med Stig H. Johansson, og begge gange måtte han tage til takke med andenpladsen, men hver gang leverede Fine Shot-sønnen en fornem indsats på hhv. Jägersro og Tor di Valle-banen i Rom.

De to andenpladser indbragte i alt 139.200 kr. Til sammenligning tjente Handybus 97.300 kroner i sine 14 starter i Danmark.

I en afstemning i julehæftet ”Travsporten 1983/84” blandt de danske journalister blev Handbybus kåret som både "Årets 2-åring" og "Årets Hest" i skarp konkurrence med Feicy Hjordal.

undefined
Handybus' fine resultater som toåring resulterede ikke overraskende i flere titler ved sæsonens afslutning. (Foto: Burt Seeger)

Træning på Rømø
Mellem 2- og 3-årssæsonen fik Vagn Schmidt en idé. Han havde læst om, hvordan den franske stjernetraver Ideal du Gazeau blev trænet på stranden i Normandiet, så det besluttede han sig for at forsøge med Handybus, og det blev en stor succes.

undefined
Med kort transporttid til de brede sandstrande på Rømø blev stedet Handybus' foretrukne træningsbane. (Foto: Burt Seeger)

- Vi havde 30 km til Rømø, og jeg kørte derud med Handybus tre-fire gange om ugen, hvor jeg først kørte en halv time på stranden og derefter en halv time ude i vandet, fortæller Vagn Schmidt.

undefined
Vagn Schmidt sad altid selv i sulkyen bag Handybus, når hesten gik sine træningspas på Rømø. (Foto: Burt Seeger)

- Det var han helt vild med og humøret var helt i top. På Rømø kan man jo gå langt ud, inden vandet er en halv meter dybt, så benene var nedkølet under den del af træningen. Det var helt sikkert en stor del af den succes, vi havde med Handybus.

undefined
Efter overstået træning var det tid til at få kølet benene ned. (Foto: Burt Seeger)

- Især om sommeren var der sort af mennesker, så der var næsten altid publikum på. Det var en ret speciel oplevelse, men Handybus tog det meget roligt. En gang var Preben Kjærsgaard og Burt Seeger med derovre, og Burt tog nok 4-500 billeder, der blandt andet blev brugt i en artikel i B.T.

undefined
Ved sommertid var det ofte et tilløbsstykke for turisterne, når Handybus gjorde sin entre på stranden. (Foto: Burt Seeger)

Som 3-års var Handybus nærmest uovervindelig i Danmark med 14 sejre og to andenpladser i 17 starter. Han vandt samtlige store årgangsløb, heriblandt en overlegen sejr i Dansk Trav Kriterium.

undefined
Ved sejren i Dansk Trav Kriterium havde Handybus god luft ned til andenhesten Hapril Carlslund ved målpassage. (Foto: Burt Seeger)

De tre eneste nederlag kom i hhv. to V6-løb, hvor Handybus begge gange blev nummer to, samt i finalen i N.J. Koster Memorial, hvor han efter galop blev nummer fem bag Granit Bangsbo efter at have vundet 3-åringernes afdeling.

Se løbet: Handybus vinder 3-åringernes afdeling i Koster Memorial 1984

Foruden de danske årgangsløb vandt Handybus også Treåringseliten i Elitloppsweekenden foran Mr Vanadis og Anvil Warrior. Vindertiden 1.18,6a/2140 meter.

Orsi Mangelli-triumfen
I november 1984 leverede Handybus karrierens største præstation, da han efter tre heat vandt det italienske storløb, Gran Premio Orsi Mangelli på San Siro-banen i Milano med en førstepræmie på 480.000 kroner.

Orsi Mangelli blev afviklet med to indledende heat for hhv. italienskfødte og udenlandske heste. Førstnævnte blev vundet af Darif Effe, mens Handybus og Preben Kjærsgaard vandt det andet heat i rekordtiden 1.15,8a/1600 meter efter føring fra start til mål. Nærmest fulgte den svenske trio Callit, Tangens og Kriterievinderen Mack The Knife.

undefined
Handybus (indv.) måtte åbne stenhårdt for at nå føringen i sit første heat, men siden havde den ikke de store problemer med at holde hjem til en sikker sejr. (Foto: Væddeløbsbladets arkiv) 

De fem bedst placerede fra de to heat gik videre til finalen, hvor Handybus igen fik spids, men på de sidste meter blev han indfanget af italienske Darioz.

undefined
På de sidste meter dykker italienske Darioz indvendigt for Handybus og snyder den for sejren i finalen. Et fjerde og afgørende heat måtte til for at finde den endelige vinder. (Foto: Væddeløbsbladets arkiv)

Hvis enten Handybus eller Darif Effe havde vundet finalen, var de også blevet ”samlet vinder” af Gran Premio Oris Mangelli, men da det var en helt tredje hest, skulle de tre heatvindere – Handybus, Darif Effe og Darioz – mødes i et fjerde og afgørende heat.

Her fik Preben Kjærsgaard atter lov til at bestemme tempoet fra start og Handybus sejrede sikkert  i tiden 1.19,6a/1600 meter.

undefined
Efter føring fra start til mål var der ikke tvivl om udfaldet, da Handybus vandt det afgørende heat foran Darioz. I finalen var den danske hest klar favorit spillet til 15:10. (Foto: Væddeløbsbladets arkiv)

21 starter som 3-års resulterede i 17 sejre, tre andenpladser og 1.095.700 kroner i indkørte præmier (svarende til ca. 2,3 mill. i 2022-kroner).

Med klar margin blev Handybus kåret som både "Årets 3-åring" og "Årets Hest" for andet år i træk.

Op og ned i Derbysæsonen
Handybus overvintrede som en af tidernes største derbyfavoritter, men selvom han vandt både Frosty Hanovers Mndeløb og Aalborg Store Pris, blev 4-årssæsonen langt fra det triumftog, som alle havde forventet.

Handybus måtte blandt andet udgå i en tiltænkt start i Fireårseliten på Solvalla i Elitloppsweekenden, hvor han pludselig stod med høj feber efter at være ankommet til Stockholm.

- Vi fandt aldrig ud af, om det var noget virus, men selvom Handybus vandt den efterfølgende start på Lunden, var han tydeligt mærket af det, fortæller Vagn Schmidt.

- Når han var hjemme på gården, var han den gamle Handybus, men han manglede lige det sidste i løb. Der var i det hele taget nogle småproblemer med ham i løbet af 4-årssæsonen. På et tidspunkt fik han problemer med venstre forben og blev behandlet af en svensk dyrlæge. Siden fik han lidt kolik, men det fik vi styr på med noget tykmælk.

undefined
Handybus trivedes ofte bedst hjemme på gården hos familien Schmidt. (Foto: Burt Seeger)

I Jydsk 4-årings Grand Prix blev Handybus slået af staldkammeraten Hasard med Palle Günther i sulkyen, og i derbyet blev han nummer fire bag Hawkeye, Hairos og Habib.

4-årssæsonen gav otte sejre, tre andenpladser og 374.300 kroner i 16 starter.

Titlen som "Årets 4-åring" gik til Hawkeye med 215 stemmer mod Handybus’ 119.

undefined
En af Handybus' sejre i fireårssæonen kom i Derbyprøven, hvor den vandt sikkert på trods af en galop kort efter start. Samlet set gav sæsonen dog ikke et udbytte som forventet. (Foto: Burt Seeger)

Eksporteret til Belgien
Handybus startede ikke i Danmark efter derbysæsonen. Vagn Schmidt fik et rigtig godt tilbud fra en belgisk hesteejer, og han nåede i alt otte starter i Belgien som 5-års, hvilket resulterede i fire sejre, to sejre og ca. 120.000 kroner i indkørte præmier.

Læs også: Handybus' storløbssejre

Desværre pådrog Handybus sig en alvorlig knæskade som følge af en hård opbremsning i hestetransporten, og man valgte derfor at sende ham i avlen som 6-års.

Handybus fik i alt 156 afkom i Belgien i årene 1988-97, men overordnet set blev han ingen succes i avlen.

undefined
I kraft af sin fantastiske treårssæson opnåede Handybus stor popularitet blandt travpublikummet. Her vises hesten frem i spillehallen på Charlottenlund Travbane. (Foto: Burt Seeger)

Minder om Handybus

Vagn Schmidt: En fantastisk hest

Da Handbybus kom til verden i 1981, havde Vagn Schmidt allerede slået sit navn fast som en af tidens førende opdrættere, men han endte alligevel med at beholde Fine Shot-hingsten til efter derbysæsonen, og det var – set i bakspejlet – ingen dårlig beslutning.

- Der kom jo tit hestehandlere forbi, men da Handybus var ni-ti måneder gammel, var han langhåret og ikke særlig pæn, så jeg troede egentlig ikke, at det ville være muligt at sælge ham, husker Vagn Schmidt.

- Det blev bedre med tiden, selvom Handybus var lidt “mærkelig” i begyndelsen. Han var meget sin egen herre, men viste tidligt stort talent, så en dag kom Jørgen Lohmann og bød en halv million kr. for ham. Det sagde jeg dog "nej tak" til, da jeg mente, hesten var mere værd.

undefined
I løbet af treårssæsonen modtog Vagn Schmidt flere store bud på Handybus. Han valgte dog at afvise dem alle. (Foto: Burt Seeger)

- Siden kom der en svensk hesteejer over for at se på Handybus og han havde sin træner Berth Johansson med, som kørte den i et arbejde på Billund-banen, men han galoperede et par gange, selvom han normalt ellers var 100 % stabil, så de var ikke interesserede i at købe ham.

- Så ville skæbnen imidlertid, at Handybus som 3-års gik til Solvalla og vandt Treåringseliten foran Big Spender med Berth Johansson, som efter løbet sagde han til mig, at de nok skulle ha’ købt den alligevel.

- Handybus var en fantastisk hest, og vi havde rigtig mange dejlige oplevelser med ham. Jeg kan huske dengang vi kom hjem fra Italien, så stod der 12-15 journalister og ville spørge mig om alt muligt, men jeg sagde, at jeg snakker kun én gang, og så kunne de med ind og få en kop kaffe bagefter, smiler Vagn Schmidt.

undefined
Vagn Schmidt investerede mange timer i træningen af Handybus. (Foto: Burt Seeger)

Preben Kjærsgaard: Han kunne have vundet derbyet!  

Nuværende Odense-træner Preben Kjærsgaard var fast kusk bag Handybus fra midten af 2-årsæssonen til og med derbysæsonen, og betegner i dag Fine Shot-sønnen som en af bedste heste, han har kørt i sin karriere.

- Det er jo altid svært at sammenligne heste, når der er flere år imellem, men i forhold til de andre heste i årgangen var Dia R S (som Kjærsgaard også vandt Dansk Opdrætningsløb og flere andre 2-årsløb med, red.) en bedre 2-åring end Handybus, men han var jo afgjort et talent langt ud over det almindelige, siger Preben Kjærsgaard.

undefined
Preben Kjærsgaard og Handybus i vindercirklen efter sejren i Dansk Opdrætningsløb 1983. (Foto: Burt Seeger)

- Handybus var en raket fra start, og jeg kunne meget ofte sidde og bestemme tempoet i føring. De andre vidste jo godt, at hvis de ”gik på os”, svarede jeg bare op, og så gik de selv ned til slut.

undefined
Handybus var uhyre starthurtig, og mange af dens sejre blev taget fra fronten. Her efter sejren i Dansk Mesterskab for 3-åringer. (Foto: Burt Seeger)

- Han var også hurtigst fra start i derbyet, men da Ulf Thoresen kom med Habib, valgte jeg at slippe og tænkte, at på 3000 meter ville jeg nok få plads til at komme ud på et tidspunkt. Det gjorde jeg imidlertid først med 100 meter igen, og så var det desværre for sent, selvom Handybus sluttede fint af til fjerdepladsen. Det betegner jeg stadig som et af de største nederlag i min karriere – på højde med dengang jeg missede førstepladsen i EM for Travkuske i sidste afdeling. Jeg er sikker på, at han kunne have vundet derbyet, hvis jeg havde kørt anderledes.

- Det var egentlig ikke fordi jeg havde så meget respekt for Habib, selvom den havde vundet en del løb i Norge. Hvis Handybus havde været 100 % på toppen, havde jeg nok ikke sluppet, men jeg vidste, at han nok ikke havde den form han burde have i derbyet, og derfor slap jeg altså føringen til Thoresen.

- Jeg fik Handybus i træning op til derbyet, fordi Vagn Schmidt var kørt lidt fast med ham. Han blev også lidt bedre og fik en lille optur, men ikke nok. Han var i bund og grund den bedste hest også i 4-årsæssonen, men vi blev jo regulært slået af Hasard i Jydsk 4-årings Grand Prix, så der manglede alligevel det sidste i forhold til tidligere.

- Jeg tror, at det var de tre heat i Orsi Mangelli, der på en eller anden måde kom til at sætte sine spor. Men der var jo også lidt forskellige småproblemer i løbet af sæsonen, så det var måske en kombination af flere ting, der gjorde, at Handybus ikke udviklede sig nævneværdigt mellem 3- og 4-årssæsonen.

undefined
I løbet af karrieren nåede Handybus en samlet indtjening på den rigtige side af to millioner kroner. Dermed blev han med bred margin avlshingsten Fine Shots mest vindende afkom nogensinde. (Foto: Burt Seeger)

Minder fra Orsi Mangelli
Preben Kjærsgaard – som selv blev optaget i Hall of Fame i 2020 – har vundet et utal af storløbssejre igennem årene, men triumfen i Gran Premio Orsi Mangelli står stadig lysende klart på nethinden.

- Finalen blev kørt meget sent om aftenen, tror det var omkring kl. 22.30, og der var ikke mange tilskuere tilbage. De fleste af italienerne var taget hjem, fordi de var skuffede over, at det ikke var en italiensk hest, der løb med det hele, og svenskerne tog også tidligt hjem, da de skulle nå et fly, husker Preben.

- Erfaringen sagde mig, at hvis der gik for lang tid mellem de forskellige heat, var det vigtigt, at hesten blev varmet grundigt op inden det sidste løb, så Vagn kørte – som jeg husker det – på banen med Handybus i en halv times tid inden finalen, mens jeg løb mig en tur imens. Det tror jeg blev udslagsgivende, for de to italienske heste kom først på banen fem minutter før start.

- I finalen fik vi spids, og så kunne jeg styre det i mit tempo. Konkurrenterne blev aldrig for alvor nærgående.

undefined
Efter finalesejren i Gran Premio Orsi Mangelli var der champagnebad til Handybus. (Foto: Væddeløbsbladets arkiv)

- En sjov historie fra dengang er, at det var snevejr, da vi tog hjemmefra, så Vagn Schmidts kone kom i scooterstøvler. Hun havde dog også taget nogle pæne sko med til senere, men da vi kom til hotellet opdagede hun, at hun havde fået taget to højre-støvler med ”Jeg prøver at få dem på!” sagde hun, men det lykkedes ikke.

- Efter løbet bestemte vi os for, at vi skulle ud og spise, men alt var jo lukket på grund af det sene tidspunkt, så vi endte i stedet på et pizzaria – og Vagns kone tog sine scooterstøvler på igen.

- Det talte vi blandt andet om, da jeg i fjor mødtes med Vagn i anledning af hans 80-års fødselsdag og fru Schmidt var ved at dø af grin. Vi havde ikke set hinanden i omkring 20 år, men Vagns søn ringede en dag til mig og sagde, at han ville give sin far en anderledes gave i form af en frokost sammen med mig. Det endte dog med, at de i stedet kom hjem til mig til en gang smørrebrød, og her fik vi genopfrisket alle de gamle minder. Vagn har altid været et fantastisk menneske og en kanon dygtig hestemand.

undefined
Handybus og Preben Kjærsgaard gik på æresrunde efter hestens sejr i Dansk Trav Kriterium 1984. (Foto: Burt Seeger)

Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg