Verner Juel Rasmussen i vindercirklen på Jydsk Væddeløbsbane efter sejren med Adios Vixi i Jydsk Travmesterskab 1984. (Foto: Ole Hindby) Verner Juel Rasmussen i vindercirklen på Jydsk Væddeløbsbane efter sejren med Adios Vixi i Jydsk Travmesterskab 1984. (Foto: Ole Hindby)

Verner Juel Rasmussen

På Stutteri Mariesminde opdrættede Verner Juel Rasmussen hele fem Derbyvindere og et utal af andre fine heste. Han var desuden en habil amatørkusk og en af initiativtagerne til Dansk Avlsorganisation.

”Vixi er for travopdræt, hvad Rolls Royce er inden for bilernes verden”, skrev en journalist en gang, og det beskriver med få ord den succes, Verner Juel Rasmussen oplevede som opdrætter gennem næsten 50 år.

Det startede oprindeligt med fuldblodsheste, som han lærte at kende på legendariske Kiss Carls Stutteri Møllerup i slutningen af 40’erne, men hurtigt fik traverne overtaget, selvom Verner Juel faktisk fortsatte med fuldblodsavl helt frem til slutningen af 80’erne.

Det lykkedes ham endda at få en Derbyvinder - Ascot i 1977, hvor Verner Juel Rasmussen indskrev sig i historiebøgerne, idet han som den første nogensinde i verden også stod som opdrætter af årets vinder af Dansk Trav Derby, Vixi Bird!

undefined
Vixi Bird skærer målstregen som vinder af Dansk Trav Derby 1977, og dermed kunne hestens opdrætter Verner Juel Rasmussen bryste sig af at have opdrættet vinderen af to derbies i ét land i samme år. (Foto: Burt Seeger)

Inden da havde han dog for længst slået sit navn fast med syvtommersøm som opdrætter af blandt andet Kriterie- og Derbyvinderen Bambino (1960) og den norske Kriterie- og Derbyvinder Safaga Vixi (1975).

Senere fik Verner Juel endnu en derbysejr med For Ever Vixi, og dertil kommer en næsten endeløs række af topheste – langt de fleste med efternavnet Vixi, heriblandt Lasse Tally Ho, Adios Vixi, Apache Vixi, Duke Vixi, Dwight Vixi, Empire Vixi, Extuto Vixi, Fine Vixi, Frosty Vixi, Heidi Vixi, Hot Shot Vixi, Noble Vixi, Pelle Vixi og Starlight Vixi – for nu blot at nævne nogle af de allerbedste.

Verner Juel – som også var en habil amatørkusk med flere championater på samvittigheden – var perfektionist til fingerspidserne og forgangsmand på mange områder. Han var blandt andet en af initiativtagerne til Dansk Avlsorganisation i midten af 80’erne, hvor danske opdrættere pludselig fik adgang til nogle af Europas bedste hingste uden at skulle rejse flere hundrede kilometer med deres hopper.

undefined
Frosty Vixi var en af de bedste heste i den årgang, der blev født i 1979. Den var trænet og ejet i Sverige, og på billedet ses den vinde en derbyprøve i 1983 for Jim Frick. På den baggrund af den sejr blev hesten favoritspillet i selve derbyet (28:10), men den havnede i dødens og var træt med 600 meter til mål. I stedet gik derbysejren til et andet Vixi-opdræt, For Ever Vixi. (Foto: Burt Seeger)

Heste blev hans skæbne

Verner Juel Rasmussens far, Ove Juel Rasmussen, var kreaturhandler og det var planen, at Junior skulle starte som fodermester på og siden hen overtage familiens gård i Kvottrup, 12 km nordøst for Århus - men et højskoleophold på Ny Toftegård i Ølstykke, efterfulgt af nogle år som landbrugselev på Stutteri Møllerup i Djursland, hvor Kiss Carl drev landets førende fuldblodsstutteri, fik den unge Verner på andre tanker.

Da han kom hjem meddelte han sin far, at han hellere ville satse på hesteavl, og medbragte en fuldblodshoppe, som Verner Juel havde købt af Kiss Carl.

I slutningen af 40’erne købte Ove Juel Rasmussen naboejendommen Mariesminde, der blev brugt til kvægavl, men han fornemmede hurtigt, at den hjemvendte søn hellere vil arbejde med væddeløbsheste, og på kort tid blev en af længerne revet ned og erstattet af en hestestald med 14 bokse.

undefined
En ung Verner Juel Rasmussen med følhoppen Lena Tally Ho og den senere derbyvinder Bambino på gårdspladsen på Mariesminde i foråret 1956. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Succes fra dag ét

Stutteri Mariesminde blev grundlagt i 1951, og da Væddeløbsbladet for første gang var på besøg i november måned samme år, var 22-årige Verner Juel Rasmussen allerede godt i gang med en udvidelse, der kom til at omfatte folebokse, hingsteboks og en sygestald.

Foruden sine egne heste fik Verner Juel hurtigt en del pensionærer - både galopheste, men primært travheste fra forskellige trænere og hesteejere på Jydsk Væddeløbsbane, som så fordelen ved at sende ”banetrætte” væddeløbsheste en tur på landet.

Stutteriet blev beskrevet som det jyske mønsterstutteri, og det var kendetegnende for Verner Juel igennem hele hans karriere som opdrætter og hestemand, at han aldrig gik på kompromis med kvaliteten – både hvad angik de ydre rammer og hestenes vé og vel. Hestene på Mariesminde blev passet og plejet efter alle kunstens regler, hvilket var en af årsagerne til, at hesteejerne igen og igen vendte tilbage til Verner Juel.

Størsteparten af Verner Juels opdræt blev solgt på auktion – først på Barthahus-auktionerne i Hørsholm og siden på Opdrætterforeningens Derbyauktioner – men det skete også jævnligt, at både trænere og hesteejere kom på besøg på Stutteri Mariesminde for at se på de mange ungheste.

undefined
Elev Børge Bjelke Jensen og Verner Juel Rasmussen arbejder i stalden i 1966. Føllet til venstre hedder Mignon efter hoppen Ellen H. Mignon blev senere mor til tophoppen Gå Ombord (Pay Dirt), der blev en af dansk travsports mest værdifulde avlshopper. (Foto: Privat)

300 hopper i ”højssæsonen”

Efter den første udvidelse var der ro på i nogle år, men det blev løbende nødvendigt med yderligere udvidelser, så Verner Juel til sidst rådede over 105 bokse på Stutteri Mariesminde og et mindre antal bokse på faderens gård – som Verner Juel overtog efter faderens død i 1969. Derudover købte han to andre ejendomme i nærheden, hvor der blev indrettet løsdriftsstalde til hhv. hingste og hopper.

Der var dog også brug for god plads. I mange år havde Verner Juel Rasmussen således omkring 50 følhopper opstaldet, inklusive sine egne. Derudover kom der i bedækningssæsonen op mod 250-300 hopper til de forskellige hingste, så der var nok at se til for Verner Juel og hans personale, der foruden datteren Susanne bestod af yderligere fire-fem fuldtidsansatte.

Der hørte 110 tdr. land til Stutteri Mariesminde, hvoraf størstedelen var udlagt som folde, men Verner Juel dyrkede også sit eget græs og hø. Han gik meget op i at vælge det rigtige foder til sine heste og var blandt andet den første, som i sin tid begyndte at fodre sine heste med lucerne, hvilket var nærmest ukendt dengang i 50’erne.

undefined
Der var altid fyldt godt op på Stutteri Mariesminde. Her ses Verner Juel og hans daværende hustru Kirsten med tre ungheste. Yderst til venstre ses føllet Curie Vixi, en halvsøster til derbyvinderen Vixi Bird. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Gennembruddet

Den første travhingst Verner Juel Rasmussen havde opstaldet var Casino The Great, der i 1956 blev far til den senere Kriterie- og Derbyvinder Bambino – Verner Juels første klassiske vinder og en fremragende reklamesøjle for den unge stutteriejer.

Bambino blev siden eksporteret til Tyskland, men vendte efter væddeløbskarrieren tilbage til Stutteri Mariesminde, hvor han virkede som avlshingst igennem flere sæsoner. Bambino blev blandt andet far til tophestene Volapyk og Adios Vixi, som Verner Juel selv havde stor succes med som amatørkusk i 70’erne, men derom senere.

undefined
Bambino i vindercirklen efter derbysejren i 1960 for træner og kusk Mark Ingdam. Bambino var storfavorit spillet til 17:10, og den fik 15.000 kr. for derbysejren. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

I 1968 fik familien Juel Rasmussen i øvrigt endnu en Derbyvinder i Karina Axworthy, der var opdrættet af Verners far, Ove Juel Rasmussen, som – inspireret af sønnens succes – også fik bygget en hestestald og begyndte at opdrætte travheste.

Han købte i sin tid begge Karina Axworthys forældre, Leo Axworthy og Gina Poppelgård, for tilsammen 5.700 kroner. Resultatet blev Stall Hans’ første af i alt tre Derbyvindere. Ove Juel Rasmussen var på det tidspunkt både syg og gammel, men han insisterede på at komme til Charlottenlund og nåede at opleve Derbyet live. Han døde mindre end et år senere, hvorefter Verner Juel overtog både gården og avlshopperne.

undefined
Karina Axworthy vinder sin derbyprøve 1968. Hesten vandt også selve derbyet spillet til bundodds 1,41, og hun udviklede sig siden hen til en af de bedste danske hopper nogensinde. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Travlt på hingstestationen

Verner Juel havde ofte tre-fire-fem hingste opstaldet, heriblandt indlændere som Safari The Great, B.T., Eminent, Emigrant og Francis Senator, der i sin første sæson på Mariesminde (1970) bedækkede hele 111 hopper.

Han havde også i mange år hingste for Opdrætterforeningen, blandt andet Frosty Hanover, men samarbejdet ophørte omkring 1970, da foreningen ikke ønskede konkurrence fra de privatejede hingste.

Verner Juels sidste avlshingst var Noble Hanover, der fik pæn succes med heste som Nobel Vixi og Jub Langkjær, men der var nu også flere ”fusere” imellem de hingste han gennem årene var involveret i. Den franskafstammede kvartet Oracle II, Mon Poulot, Jaboune og Opal H betegnede Verner Juel således selv som fiaskoer.

Værst gik det med svenskfødte Oracle II, der i 1968 bedækkede op mod 100 hopper, hvoraf kun to kom i fol – dét eventyr kostede mange penge for Verner Juel, som til gengæld fik fin succes med Oracle II som væddeløber med syv sejre i 1970.

undefined
Følhoppen Indian Vixi (Pay Dirt - Nielsine) var en af de hopper, som Verner Juel Rasmussen gennem årene bedækkede med mange forskellige hingste. Hun blev moder til flere gode afkom, hvor Apache Vixi (Little Devil) med næsten én mio. kr. i indtjening blev den bedste. (Foto: Niels Jørgensen)

Guldægget Fine Shot

I 1973 købte Verner Juel Rasmussen sammen med Jørn W. Hansen (Stutteri Trolle) den 9-årige hingst Fine Shot i USA og det skulle vise sig at blive en økonomisk redningsplanke.

Fine Shot havde en flot karriere i USA med 45 sejre, og med en indtjening på $ 528.845 var han den mest vindende hingst nogensinde, der var importeret til Danmark, men der gik bureaukrati i sagen, da hesten landede i Kastrup Lufthavn.

På det tidspunkt var der således importforbud af heste til Europa fra USA, hvilket Verner Juel Rasmussen og avlseksperten Søren Øhrberg, som var med på turen, godt var opmærksom på, men Verner Juel var faldet pladask for Fine Shot og derfor tog man chancen og satte hingsten ombord på et fly.

Fine Shot måtte tilbringe flere dage i karantæne i Kastrup, inden Søren Øhrberg fik overbevist Veterinærdirektoratet, så Verner Juel kunne få sin nyerhvervelse med hjem til Stutteri Mariesminde.

Fine Shot virkede i avlen i 1975-90 og blev far til i alt 506 danskregistrerede afkom, som vandt 27,4 millioner kroner.

undefined
Annonce for Fine Shot fra 1977, hvor hingsten stod til avlstjeneste hos Verner Juel Rasmussen til en bedækningstakst på kr. 1.500 + kr. 3.500. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Fine Shots mest vindende afkom blev Opdrætningsløb- og Kriterevinderen Handybus (1.15,5a-2 mill. kr), men nævnes skal også Derbyvinderen For Ever Vixi, Kriterievinderne Bjørn Ørnhøj og Dan Holmbo samt Crackshot, der i flere år var indehaver af den absolutte danske rekord med tiden 1.13,1.

undefined
Steen Juul fik en hesteejer til at købe Fine Shot-sønnen For Ever Vixi blot seks dage før hestens start i Dansk Trav Derby 1983. Det gav Lunden-træneren den første af mange derbysejre. (Foto: Burt Seeger)

Verner Juel benyttede selv Fine Shot til mange af sine hopper og foruden For Ever Vixi - der i 1983 blev hans femte og sidste Derbyvinder – resulterede det i fine heste som Extuto Vixi, Duke Vixi, Heidi Vixi, Ginny Vixi, Fine Vixi, Boett Vixi og Hot Shot Vixi, der alle tjente over 200.000 kr.

undefined
Svensktrænede Dan Holmbo var en anden talentfuld Fine Shot-søn. Den vandt blandt andet Dansk Trav Kriterium 1980 for Søren Norberg. (Foto: Burt Seeger)

Vixi = Kvalitet

Med Bambino fik Verner Juel Rasmussen sit gennembrud som opdrætter i en tidlig alder, men hans navn vil nok altid mest være forbundet med Vixi-navnet, som han anvendte til alle sine føl fra og med N-årgangen i 1967 (Named Vixi, Niana Vixi, Nova Vixi og Ny Vixi) – men det første Vixi-føl kom faktisk til verden på Stutteri Mariesminde allerede i 1952!

Forklaringen: I 1940 så den første Vixi-hest, Vixi Girl, dagens lys – opdrættet af den senere formand for Opdrætterforeningen, J. Møller Hansen i Hellerup, og opkaldt efter den københavnske chokoladefabrikants chokolademærke Vixi Chokolade.

Vixi Girl var en af de første følhopper, der blev opstaldet på Stutteri Mariesminde, og i 1952 fik hun altså hoppeføllet Sister Vixi. Desværre døde Vixi Girl i forbindelse med folingen, men Sister Vixi blev på stutteriet – først som væddeløber og siden som følhoppe.

J. Møller Hansen fik fem afkom efter Sister Vixi inden han valgte at stoppe som opdrætter. Han spurgte derefter Verner Juel Rasmussen, om han havde lyst til at videreføre Vixi-navnet, og det blev altså en realitet fra og med 1967-årgangen.

undefined
Gennem årene forlod et hav af topheste med kennelnavnet 'Vixi' stutteriet uden for Aarhus. En af dem var Pay Dirt-sønnen Empire Vixi, der tog mange sejre for Axel Jacobsen og tjente over en halv mio. kr. i starten af 1980'erne. (Foto: Burt Seeger)

Medstifter af Dansk Avlsorganisation

Verner Juel Rasmussen var foregangsmand på mange områder og var aldrig bange for at at prøve noget nyt. Han var således en af initiativtagerne til Dansk Avlsorganisation, der i 1985 introducerede brugen af frossen sæd i hesteavlen i Skandinavien.

Verner Juel blev valgt som foreningens første formand med Ekman Hørsel (Stutteri Løjbjerg) som næstformand. Sammen med Jørn Borch (Stutteri Line) og sognepræst Bent Kim Jepsen udgjorde de foreningens forretningsudvalg.

undefined
Verner Juel Rasmussen med føllet Olivia Newton Vixi efter Venus Hedegaard i 1987. (Foto: privat)

Der blev etableret et topmoderne laboratorium på Mariesminde, og i løbet af vinteren 1984/85 blev de første hingste tappet, heriblandt den tidligere Elitloppsvinder Ideal du Gazeau, Count’s Pride, Fine Shot og Copperfield.

Frostsæd blev en stor succes fra begyndelsen. Danske opdrættere havde nu pludselig langt nemmere adgang til en lang række internationale tophingste, og de efterfølgende år blev hingstebestanden – i tæt samarbejde med den svenske hingsteholder Ingvar Thorsson - løbende udvidet med hingste som Able Mission, Crowntron, Sandy Bowl og Songcan, som alle blev opstaldet på Stutteri Mariesminde nogle måneder ad gangen.

undefined
Super Bowl-sønnen Sandy Bowl var en af de hingste, der kortvarigt var opstaldet på Stutteri Mariesminde. Hingsten, der under store dele af sin løbskarriere var hos Nordin-brødrene og her vinder for Jan Nordin, tjente 1,3 mio. dollars i løbet tre sæsoner i USA. Den var således en af verdens mest vindende heste, da den gik i avlen. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Sejrsprocent på 33

Det var oprindeligt fuldblodsavlen, der interesserede Verner Juel mest, og han startede faktisk også med at ride galopløb, hvor det i årene 1954-56 blev til 11 sejre i 33 starter. Det svarer til en sejrsprocent på 33, men efter et par hjernerystelser som følge af styrt, valgte han at stoppe mens legen var god.

Verner Juel havde igennem årene flere fuldblodshingste opstaldet, men selvom han som nævnt blev opdrætter af en Derbyvinder, var det ikke noget han satsede meget på. Han videreførte således kun den linje, der startede med hoppen Fiora, som Verner Juel i sin tid købte af Kiss Carl. Da han mange år senere afhændede Stutteri Mariesminde, overtog Susanne Juel Rasmussen således en hoppe, der var femte generation efter Fiora.

Over 200 sejre

Efter næsten 20 år som opdrætter og i en alder af 40 år fik Verner Juel Rasmussen i 1970 amatørlicens. Det blev til ti sejre det første år, heraf syv med Oracle II, og allerede i sin anden sæson snuppede han sit første amatørchampionat på Jydsk Væddeløbsbane med i alt 21 sejre.

undefined
Verner Juel Rasmussen sender Nielsine til sejr i Femårsstjernen 1972. (Foto: Burt Seeger)

Topscorerne det år var Nielsine og Monnet S med hhv. otte og seks sejre, men også heste som Casiana, Kijafa og Klintekongen var med til at give Verner Juel en fin start på karrieren som amatørkusk.

Verner Juel genvandt championatet i 1972 og ’73, hvor både Monnet S og Nielsine fortsatte successen. Monnet S – der havde sin helt store sæson i 1973 med 15 sejre - vandt blandt andet Otto Hallings Mindeløb på Lunden to år i træk (1973/74).

undefined
Verner Juel Rasmussen krydser målstregen som vinder af Otto Hallings Mindeløb 1974. (Foto: Burt Seeger)

Det blev til yderligere to titler i 1978 og 1983. Med otte sejre var Adios Vixi stærkt medvirkende til Verner Juels femte og sidste amatørchampionat på JVB. Året før (1982) vandt Adios Vixi blandt andet den første udgave af Taroks Mindeløb og blev med 50 sejre i alt, den hest Verner Juel vandt flest løb med.

Verner Juel Rasmussen kørte sit sidste travløb i 1987 og vandt godt 200 løb.

undefined
Bambino-sønnen Adios Vixi gav Verner Juel Rasmussen mange glæder. Specielt på hjemmebane i Aarhus tog parret mange sejre. (Foto: Ole Hindby)

Skilsmisse og salg af Mariesminde

Sideløbende med successen med frostsæd var der desværre problemer på hjemmefronten, der betød, at Kirsten og Verner Juel Rasmussen blev skilt.

Stutteri Mariesminde blev på et tidspunkt solgt til parrets søn, Kim Juel Rasmussen, og ført videre på normal vis, men i 1989 valgte Verner Juel Rasmussen at flytte og købte i stedet en ejendom i Brovst, hvor han indrettede et nyt stutteri med plads til ti følhopper.

undefined
Verner Juel Rasmussen ved Vesterhavet med sin sidste væddeløbshest, Apache Vixi. (Foto: privat)

Af helbredsmæssige årsager (Verner Juel fik store problemer med den ene arm) måtte han dog efterhånden skære meget ned, og i 1999 var det definitivt slut med heste. Verner Juels sidste opdræt blev Girl Vixi (hoppe e. Copperfield-Ellinor Roy).

Den dag i dag er der i øvrigt stadig masser af heste – udelukkende rideheste - på Mariesminde, der i 2001 blev solgt til den nuværende ejer og nu danner rammen omkring Aarhus Ridecenter, som blandt andet stadig benytter den 1000 meter-træningsbane, som Verner Juel Rasmussen anlagde i begyndelsen af 70’erne.

undefined
Der er den dag i dag fortsat heste opstaldet på Stutteri Mariesminde udenfor Aarhus. Nu er det dog rideheste, der står i boksene. (Foto: privat)

Konsulent og fødselshjælper

Efter salget af ejendommen i Brovst flyttede Verner Juel til Hirtshals, hvor han nød sin pensionisttilværelse. Han kom ofte på besøg hos sin datter Susanne Juel Rasmussen på Milgun Stud Farm i naturskønne omgivelser, 16 km nordøst for Brønderslev i Nordjylland, hvor han i fulde drag nød at være med i det daglige arbejde med hestene – til stor glæde for familien, som havde stor glæde af Verner Juels mangeårige erfaring.

undefined
Verner Juel Rasmussen nød store dele af sit otium på Milgun Stud Farm. Her er han omgivet af  følhopper og føl i 2014. (Foto: Privat)

Foruden en masse gode råd efter næsten 50 år som opdrætter, var Verner Juel også indimellem med som ”fødselshjælper”, når et nyt føl kom til verden på Milgun Stud Farm, der siden 1999 har haft følhopper opstaldet for både danske, norske, svenske og finske kunder.

Talrige topheste med den finske Gran Premio Orsi Mangelli-vinder Brad de Veluwe i spidsen er født og opvokset på stutteriet, som Susanne Juel Nielsen i dag driver alene. Hun overtog i øvrigt Vixi-navnet i 2001 og har i øjeblikket selv to følhopper.

undefined
Tre generationer: Susanne, Maria og Verner Juel Rasmussen. Hoppen er Caterina Crown og føllet er Victoria Vixi opdrættet af Susanne. Billedet er taget på Milgun Stud Farm i 2011. (Foto: privat)

Susanne Juel Rasmussen er ikke den eneste, som gennem årene har haft glæde af sin fars enorme erfaring med heste. Verner Juel var altid venlig og imødekommende, når en opdrætter, træner eller hesteejer spurgte ham til råds – han levede og åndede for hestene og ville kun folk det bedste.

Verner Juel Rasmussen døde i april 2020 – 90 år gammel.

Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg