For strakte linier er Napalm med Karl Laursen i sulkyen på vej mod sejren i Jydsk 3-årings Grand Prix 1970. (Foto: Ole Hindbys fotoarkiv) For strakte linier er Napalm med Karl Laursen i sulkyen på vej mod sejren i Jydsk 3-årings Grand Prix 1970. (Foto: Ole Hindbys fotoarkiv)

1970-90: Napalm

Med 85 sejre er Stald Kimas Napalm med bred margin den oftest sejrende danskfødte hoppe gennem tiderne. Hun blev desuden mor til derbyvinderen Duvil.

Seks år i træk (1970-75) vandt Napalm hvert år mindst 11 løb og formåede alle årene at holde sig på toppen, hvilket vidner om en helt utrolig hårdhed, men hun var også en rigtig ”bulldozer” som Jørn Laursen beskriver Frosty Hanover-hoppen.

Navnet Napalm var jo ikke velvalgt her i tiden med Vietnam-krigen, men forklaringen hjemmefra var vist nok, at hun optrådte som en krudttønde, og hendes brede forparti og karakteristiske fremtoning gjorde et vældigt og voldsomt indtryk på banen. (Citat: Lars Donatzky/Væddeløbsbladet)

Der var tidligt tårnhøje forventninger til Napalm, som heller ikke skuffede Karl Laursen, der selv kørte Napalm i størsteparten af starterne til og med 6-årssæsonen (1973).

Som 2-års vandt Napalm således tre af sine fem starter - blandt andet Skives 2-års Mesterskab – og året efter kom det store gennembrud med 15 sejre i 18 starter.

Napalms største sejr kom i Jydsk 3-årings Grand Prix i tiden 1.26,0a/2300 meter.

undefined
En veltilfreds familien Laursen samlet i vindercirklen efter Napalms sejr i Jydsk 3-årings Grand Prix. (Foto: Ole Hindbys fotoarkiv)

Samme år vandt hun også den indledende afdeling for 3-åringerne i N. J. Koster Memorial, Cyrano-løb, i tiden 1.19,1a/1600 meter – ensbetydende med ny dansk rekord for 3-årige hopper. Sejren – Napalms 11. sejr på stribe - blev sikker foran Ny Ørnebjerg og Nanni Senator.

Finalen blev et rent opgør mellem de 3-årige heste og her gik sejren overraskende til Nanni Senator i tiden 1.22,0/2000 meter, mens Napalm – der stillede op som medfavorit (22:10) sammen med Karina Axworthy – blev nummer tre efter føring undervejs.

undefined
Midt i sin treårssæson vandt Napalm i par med Karl Laursen også "Tella the Great"-løb på Aalborg Væddeløbsbane. På andenpladsen fulgte staldkammeraten Nette K. (Foto: DTC's fotoarkiv)

”Skuffende” 4-årssæson
Med 12 sejre og tre andenpladser i 17 starter kan man måske ikke tale om en skuffende sæson, men set i bakspejlet var Napalm iflg. Jørn Laursen ikke lige så skarp som hun burde have været i derbysæsonen.

- Nu Bangsbo var jo årgangens stjerne og hesten vi allesammen ville slå, så min far trænede mere intenst med Napalm, og det reagerede hun desværre modsat på. Det var ikke fordi, hesten ikke var i orden, men hun havde ikke det samme humør og overskud, så overordnet set blev 4-årssæsonen lidt ”forkørt”, som vi siger på jysk, forklarer Jørn Laursen.

- Det betød blandt andet, at Napalm ikke startede så ofte, som hun kunne have gjort, fordi det var nødvendigt at give hende nogle pauser indimellem. Samtidig lærte vi også noget, nemlig at man skal lytte til individet og ikke overtræne hesten.

undefined
Napalm, der her ses i startspor 3, var ganske starthurtig, og en stor del af hendes sejr kom i hus fra spids. (Foto: Burt Seeger)

Napalms største sejre som 4-års kom i Skives og Billunds 4-års Mesterskab samt i Dansk Travklubs Ærespræmie på Lunden. Hun vandt også Clara Greenlander-løb og blev desuden nummer to i Fyns 4-års Mesterskab samt nummer tre i Jydsk 4-årings Grand Prix.

Som tre- og fireåring var Napalm ikke meldt i hverken Dansk Trav Kriterium eller Dansk Trav Derby.

- I 1959 tog min far den beslutning, at han ikke ville køre i hverken kriterie- eller derbysammenhæng. Det holdt han fast ved, og jeg er egentlig ret overbevist om, at han ikke fortrød den beslutning, selvom Napalm formentlig ville have haft en god chance i derbyet, siger Jørn Laursen.

undefined
Karl Laursen, her bag Napalm før en start på Charlottenlund Travbane, besluttede efter et par skuffende derbystarter i 1950'erne med henholdsvis Tina Virup og Alema Tilt, at ingen af staldens heste fremover skulle meldes i derbyet. Derfor var Napalm aldrig aktuel for det mest prestigefyldte opgør herhjemme. Karl Laursen holdt i øvrigt sit løfte frem til 1975, hvor Surveyor som den næste Stald Kima-hest var med i derbyet. (Foto: Burt Seeger)

VM i München
I 1972 havde Napalm som 5-års sin hidtil bedste sæson med 13 sejre i 27 starter og 59.750 kroner i indkørte præmier. Hun vandt Aalborgs 5-års Mesterskab og Marie The Great-løb, og så deltog Stald Kimas stjerne også i ”VM for Amatører” der blev afviklet i München i forbindelse med OL.

undefined
Efter den sikre spidssejr i Marie the Great-løb ramte Napalm og Karl Laursen forsiden på den efterfølgende uges udgave af Væddeløbsbladet. (Arkivfoto Væddeløbsbladet)

Billund var vært for det danske udtagelsesløb, hvor de to heste først over mål kvalificerede sig til start i VM, og her gik sejren til Napalm og Karl Laursen i tiden 1.19.8a/2100 meter foran Osiris Salar med Jens Christian Bligaard.

Napalm nåede lige at finpudse formen med en sejr ugen efter på hjemmebanen i Skive i tiden 1.21,0/2160 meter, inden familien Laursen satte kursen mod München.

I sin indledende afdeling blev Napalm nummer to i tiden 1.19,9a/2100 meter – kun slået af belgiske Clipper i 19,6 – mens hun i finalen sluttede uplaceret.

undefined
Væddeløbsbladet kunne rapportere om dansk succes i de indledende VM-afdelinger i München. VM-finalen blev dog uden danskere i præmierækken. (Foto: Væddeløbsbladets arkiv)

- Napalm var kropumulig i finalen, da hun var hestegal, fortæller Jørn Laursen, som var med til VM sammen med sin far og lillebror Aksel Laursen.

- Som følge af OL var det umuligt at opdrive et hotelværelse i München, så vi tog campingvognen med og så boede Aksel og jeg der, mens min far boede på en kro 30 km uden for München.

På vej hjem til Skive gik turen igennem Recklinghausen, hvor Napalm også kom til start med Aksel Laursen i sulkyen, hvilket resulterede i en tredjeplads. De tre tyske starter gav tilsammen cirka 18.000 kr.

Hjemkommet fra Tyskland var Napalm atter til start i N. J. Koster Memorial, hvor hun vandt sin indledende afdeling, Moster-løb, i overlegen stil i tiden 1.18,3a/1600 meter, mens hun i finalen blev nummer to bag Noble Action (Søren Nordin) i 1.19,0/2025 meter.

Sejr i Paris
Napalm fortsatte successen i 1973, hvor hun i 35 starter tog 15 sejre, syv andenpladser og 10 mindre placeringer.

Det blev blandt andet til sejr i Criterium de la F.E.G.A.T. på Enghien-banen i Paris, hvor Napalm blev kørt til sejr af Jørn Laursen, som fik chancen fordi hans far på det tidspunkt havde brækket den ene hånd.

- Det var en fantastisk oplevelse at køre løb i Frankrig, men turen derned var også noget af en oplevelse, husker Jørn Laursen.

- Vi ankom til Paris enten lørdag eller søndag, hvor løbet skulle køres om tirsdagen, men kunne ikke finde banen. Efter at have spurgt om vej et par gange, lykkedes det dog endelig, men vi undrede os over, at der ikke var en levende sjæl på banen. Senere fandt vi ud af, at det var fordi Enghien bare var en opvisningsbane, hvor der ikke var nogle heste opstaldet til daglig, så der var masser af plads til Napalm.

undefined
Det er ikke mange danske kuske, der har haft fornøjelsen af at vinde løb i Frankrig. Det lykkedes dog for Jørn Laursen at vinde på Enghien i par med Napalm. (Foto: Privatfoto fra familien Laursen)

Napalm vandt løbet med en førstepræmie på omregnet 50.000 kroner.

- Da vi kom hjem til Skive, kørte vi forbi det samme stykke med vejarbejde, som vi havde passeret på turen derned, så traileren rystede – og det kunne Napalm åbenbart huske. Vores staldpige, der opholdt sig i traileren sammen med hesten, fortalte, at hun gik helt ”amok” og sparkede og vrinskede, så hun kunne godt fornemme at vi var ved at være hjemme igen, siger Jørn Laursen.

undefined
Jørn Laursen til præmieoverrækkelse efter Napalms sejr i Paris. (Foto: Privatfoto fra familien Laursen.)

- Napalm var en utrolig bulderbasse, som ikke kunne finde ud af at stå stille efter et løb. Det var ikke fordi hun slog, men hun var meget voldsom og det kunne simpelthen ikke lade sig gøre at få hende til at slappe af efter et løb.

I 1973 vandt Napalm også Seksårsstjernen på Lunden og blev for første gang udtaget til det danske ”landshold” i Skandinavisk Mesterskab, der blev afviklet på Bjerke. Her blev Napalm nummer tre bag Ego Boy.

undefined
Napalm trivedes gennem hele karrieren ypperligt på Charlottenlund Travbane, hvor en stor del af hendes sejre kom i hus. (Foto: Burt Seeger)

”Afskedsløbet”
Grunden til at overskriften er sat i citationstegn er, at det var Karl Laursens ønske, at han og Napalm skulle slutte karrieren samtidig i december 1973, hvor han selv faldt for aldersgrænsen (67 år).

Løbet fandt sted 2. juledag, 26. december, på Skive Trav. Masser af mennesker var mødt frem for at sige farvel til Karl Laursen og Napalm, der også vandt den ventede sejr og efterfølgende blev hyldet i vindercirklen.

Det havde hele tiden været planen, at Napalm i foråret ’74 skulle bedækkes med Pay Dirt, men hun kom ikke i fol og derfor valgte familien Laursen at fortsætte med at træne Napalm, der skulle vise sig at få sin vel nok bedste sæson netop det år.

undefined
Egentlig var det meningen, at Napalm (th.) i 1974 skulle hellige sig en karriere i avlsboksen, men da hun ikke kom i fol, vendte hun tilbage til væddeløbsbanerne. Her ses hun hjemme på Hagenshøj i hyggeligt selskab med Stald Kimas stjerne i S-årgangen, kriterievinderen Surveyor. (Foto: Burt Seeger)

Danske rekorder
I 1974 vandt Napalm – nu primært med Jørn Laursen i sulkyen – 16 løb i 30 starter og rekorden blev sænket til 1.16,4a ved sejr i et hurtigklasseløb på Lunden, hvor Napalm i den foregående start havde leveret en svag indsats på en femteplads i Mesterskab for Danmark.

undefined
I Mesterskab for Danmark 1974 blev det kun til en skuffende femteplads for Napalm. På billedet ses hun halvt skjult med en omgang til mål udvendigt for løbets senere vinder, Osman Bogø med Harald Lund. (Foto: Burt Seeger)

Nu var Napalm (for første gang med vatudtræk og uden bagsko) tilbage på toppen og satte med tiden ny dansk rekord for hopper – 1/10 sekund fra Nu Bangsbo og Star McElwyns absolutte danske rekord.

Læs også: Aksel Laursen: En travmaskine

I Danmarkseliten på derbydagen satte hun også dansk rekord for hopper med tiden 1.18,0/2500 meter, hvor den tidligere derbyvinder Osman Bogø blev besejret.

undefined
I løbet af 1974 vendte Napalm tilbage til vindercirklen hele 16 gange - oftest i selskab med Jørn Laursen. (Foto: Burt Seeger) 

Det blev desuden til sejr i Provinsmesterskabet i Odense og et hurtigklasseløb på Jydsk Væddeløbsbane, hvor Napalm med tiden 1.18,0/1800 meter præsterede den hurtigste nogensinde på en dansk provinsbane.

Året bød også på en ny tredjeplads i Nordisk Mesterskab på Solvalla.

Andenplads i Copenhagen Cup
I sin næstsidste sæson som væddeløber (1975) var Napalm stadig på toppen med 11 sejre i 29 starter og blev med 91.650 kroner i indkørte præmier den mest vindende danskfødte traver.

I den første udgave af Copenhagen Cup blev løbet afviklet som et afdelingsløb over hhv. 2.000 meter og 1.600 meter autostart, hvor Ritha Lyngholm med Olle Lindqvist vandt 1. afdeling med Napalm på tredjepladsen.

Napalm vandt til gengæld 2. afdeling i tiden 1.16,2a/1600 meter – ensbetydende med en forbedring af hendes egen danske hopperekord med 2/10 sekund. Ritha Lyngholm galoperede fra start, men gik en forrygende ophentning på fjerdepladsen og blev samlet vinder af Copenhagen Cup på bedste samlet distancetid i de to løb.

undefined
I inderbanen kæmper Napalm det bedste hun har lært og vinder 2. afd. af Copenhagen Cup 1975 med Osiris Salar og Nallo på de efterfølgende pladser. Afdelingssejren var dog ikke nok til at lande den samlede Copenhagen Cup-sejr, der i stedet gik til Stall Hans' Ritha Lyngholm. (Foto: Burt Seeger)

Napalm deltog også i Mesterskab for Danmark, hvor hun efter sejr i den indledende afdeling i tiden 1.19,6/2000 meter (den anden afdeling blev vundet af Nallo) blev nummer to i finalen, kort slået af Osiris Salar med Jens Chr. Bligaard. Begge heste fik noteret tiden 1.18,4a/2000 meter.

undefinedGennem årene havde Napalm talrige dueller med Jens Christian Bligaards fine hurtigtraver Osiris Salar. Her opløbskampen fra Mesterskab for Danmark 1975, hvor Osiris Salar akkurat trak det længste strå og vandt den første af sine to DM-titler. (Foto: Burt Seeger) 

undefined

Mor til Derbyvinder
I 1976 – i en alder af ni år – gjorde Napalm en enkelt start uden den store succes, inden hun gik i avlsboksen og blev bedækket med championhingsten Pay Dirt.

Første afkom blev som bekendt den senere derbyvinder Duvil (1.15,3a-530.000 kr.) og siden fulgte også fine heste som Neon (1.16,1a-202.000 kr.), Hydro (1.16,2a-157.000 kr.), Portland (1.17,5a-108.000 kr.) og Kima (1.17,1a-104.000 kr.), så man kan uden diskussion fastslå, at Napalm også blev en vinder i avlen.

undefined
I en heftig opløbsduel afviser Duvil med Jørn Laursen akkurat Dwight Vixi med Stig H. Johansson i kampen om sejren i Dansk Trav Derby 1981. (Foto: Burt Seeger) 

Duvil blev mor til vinderen af Dansk Hoppe Derby, Lady (1.15,9a-574.000 kr.), og flere af Napalms øvrige døtre blev også anvendt i avlen med rimelig succes. Jydsk 4-årings Grand Prix-vinderen Hamble Crown (1.13,7-2.513.000 kr.) er f.eks. oldebarn af Napalm, idet hans mor, Asics Finder, er datter af Napalm-datteren Gyro.

undefined
Duvils barnebarn, Copperfield-datteren Lady, går her mod sejren i Dansk Hoppe Derby 1988. Udover derbysejren vandt hun også Jydsk 4-årings Hoppe Grand Prix, Dansk Hoppe Kriterium, Grand Circle 3-års Championat og Axel Jensens Minnesløp Hoppeafdeling i Norge. (Foto: Burt Seeger)

En generation længere fremme finder man blandt andet sidste års Hoppe Derby-deltager Gin Flame (1.13,9a-184.000 kr.), der via Starlet Flame - Asisc Finder - Gyro er tipoldebarn af Napalm.

Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg