Klaus Koch om Joe May

Danske Klaus Koch har gennem årene skrevet en række historiske artikler om de første år i dansk travsport. Han fastslår bl.a., at Joe May var amerikaner, selvom mange troede, han var tysker eller englænder.

Fra Klaus Kochs hjemmeside har Hall of Fame-komitéen med forfatterens tilladelse fået lov at bringe nedenstående tekst:

"Når man læser samtidige artikler fra de første 25-30 år af dansk travsports eksistens og følgende deraf også eftertidens historiske berettelser, ser man at to af datidens allerstørste trænerprofiler omtales som englænderen Joe May og ungareren Franz Smrcka. Det omtales også, at May "påstod sig at være amerikaner, men de fleste troede at han var englænder eller tysker". Vi kan nu konstatere, at Joe May var amerikaner, og at Smrcka med største sandsynlighed aldrig satte sine ben i Ungarn!

Joseph Charles May fødtes den 9. November 1867 i Sheepshead Bay, Brooklyn, Long Island, New York. Den 1. Juni 1895 ankommer han til Ordrup fra USA. Han bor først på Charlottenlund Badeanstalt men flytter snart til Skjoldgaardshøj, hvor travbanens træner- och staldfolkeboliger lå. Skjoldgaardshøj er den forhøjning ud mod Skjoldhøj Allé, hvor Travselskabets tidigere sekretariat (den hvide villa) nu ligger.
Joe May kørte det første år for en anden amerikansk træner, Way, og han opnåede allerede de år at blive champion med 17 sejre. To gang vandt han 1895 tre sejre på en dag.

I Februar/Marts 1897 er Joe May i Rusland, formentlig for at købe russiske Orloff-travere, for han vinder sæsonens Åbningsløb med en sådan, Gordinja. I 1898 bor han i Hillerød efter at den 23. Marts have gift sig med Petra Caroline Johansen i Sct. Johannes Kirke på Nørrebro. Den 4. Marts 1899 fødes deres søn Knud Rasmus Francis på Ordrupvej 117. Den 1. Maj 1900 flytter den lille familie til Nansensgade 8B i den indre by, og i 1906 flytter de videre til Turesensgade 8, 2. sal for at senere samme år at flytte til Nørre Søgade 41. Fra den 1. November 1907 bor de i Charlottenlund, og ved sin død den 10. Maj 1913 boede Joe May på Sigridsvej 1A i Hellerup.

Joe May fik en fantastisk karriere, og han vandt ialt 267 sejre. Ni gange, 1895, 1901, 1903-04 og 1906-1910, blev han trænerchampion. Sin første store sejr vandt han i Derbyet 1901 med bagermester Martin Hansen's (han som senere tog Koster til Danmark) Lady Tom. Han vandt også Opdrætningsløbet med Sir Ralph's (Kgl. fiskeleverandør Oscar Friedrichsen) Greenlander Boy II. Yderligere Opdrætningsløbssejre kom i 1904 med General Cook, 1907 med Sweet Mary og 1908 med Kabale, samtlige ejet af Brdr. Mauritzen. Samme år som han vandt sine første klassiske sejre, fik Joe May Brdr. Mauritzen i sin stald. I Maj 1901 købte kreaturkommissionær Albert Mauritzen hesten Redpath og gav den i træning til May. Siden voksede stalden til at blive Danmarks allerstørste travstald, og May blev snart privattræner. Det blev til yderligere Derbysejre i 1909 med Ingolf og 1911 med Excelsior. Kriteriet vandt han md Axel i 1907, Sweet Mary i 1908 og Klør Konge i 1909. I 1905 og halve 1906 var Joe May, eftersom Brdr. Mauritzen en kort overgang var hos Smrcka, public træner. Et endeligt brud kom det til efter sæson 1911, og i 1912 var Brdr. Mauritzen's heste hos tyskeren August Tatzky, som var kommet fra Berlin. Han var dog kun én sæson i København. Fra 1913 var Max Rabenhorst privattræner for Mauritzen.

Joe May var i 1912 atter public træner, men han var tydeligvis en mærket mand. Alligevel blev han faktisk nr. 2 i championligaen med 15 sejre på blot 64 starter. Rabenhorst var bedst med 17 sejre. Joe May kørte sit sidste løb på afslutningsdagen den 18. September 1912, hvor han blev uplaceret med Hr. Ulrik's (proprietær Georg Lehwald, Ulrikkenborg Slot, Sorgenfri) Ilka Ashbow, som senere gik godt hos Sofus Sørensen.

I 1913 løste Joe May ikke licens, og han døde den 10. januar af dementia paralysis på Københavns Amtssygehus på Frederiksberg. Han blev begravet på Ordrup Kirkegård. Som type var Joe May nærmest som Buster Keaton. Han rørte sjældent en mine, og han var utroligt streng med både selvdisciplinen og discplinen i sin stald. Han mødte hver morgen klokken 6.00, og da skulle alt være klart til dagens arbejde. Man så aldrig hans heste med slappe tømmer, de gik med liner spændte som violinstrenge. Men Joe May var også et meget nervøst gemyt, og det skal have været et nervesammenbrud, som satte stop for hans karriere og senere også for hans liv i en alder af blot 45 år."