Henry Toft-Olesen etablerede Stutteri Kejsergården i midten af 60'erne, og de følgende 25 år kom der over 200 føl til verden på stutteriet. Her ses han med stutteriets bedste opdræt gennem tiderne, derbyvinderen Osman Bogø. (Foto: Burt Seeger) Henry Toft-Olesen etablerede Stutteri Kejsergården i midten af 60'erne, og de følgende 25 år kom der over 200 føl til verden på stutteriet. Her ses han med stutteriets bedste opdræt gennem tiderne, derbyvinderen Osman Bogø. (Foto: Burt Seeger)

Henry Toft-Olesen

Gennem en årrække var Henry Toft-Olesen, Stutteri Kejsergården på Bogø, en af landets største og mest succesfulde opdrættere. Nu får han plads i Travsportens Hall of Fame.

"Stutteri Kejsergården avler vinder efter vinder" - en overskrift hentet fra Trav-Avisen i foråret 1978, og den beskriver med få ord den succes, Henry Toft-Olesen oplevede i 70'erne og 80'erne.

Alle kender derbyvinderen Osman Bogø, der i alt vandt 71 løb, men også heste som Opdrætningsløb-vinderen Bison Bogø, Kriterium-vinderen Captain Bogø, Andy Bogø, Ferrari Bogø, Florence Bogø, Gnisten Bogø, Horsepower Bogø og Sammy Bogø vækker utvivlsomt dejlige minder hos mange.

Det startede i det små med et enkelt føl eller to om året - første Bogø-hest var hoppen Lucie Bogø (Olympic-Elida Hanover/Patton Hanover), der kom til verden i 1965, og så fulgte Minna Bogø, Miss Bogø og Nicolas Bogø. Lucie Bogø blev senere mor til ikke færre end 13 Bogø-afkom med Sammy Bogø (1.18,7a-123.000 kr) i spidsen.

I 1967 kom der for alvor fart over feltet på Stutteri Kejsergården, da Henry Toft-Olesen købte i alt syv følhopper af den nordsjællandske opdrætter Eric Malver. Hopperne var Teli, Mallepigen, Mallena Malle, Esmeralda, Flickan Malle, Crescendo og Echella.

Sidstnævnte var i fol ved datidens championhingst Joe's Pride og året efter kom Osman Bogø til verden.

undefined
Henry Toft-Olesen skimtes sammen med Osman Bogø, der kom til verden i 1968. (Foto: Burt Seeger)

1969 blev Stutteri Kejsergårdens første store årgang med syv føl, men Henry Toft-Olesen udvidede hele tiden følhoppebestanden, og i 1970-71-72-73 kom der hhv. 10, 11, 12 og 12 føl til verden på stutteriet.

A-årgangen (1974) var Osman Bogøs første årgang, og det år blev der født 16 føl på Stutteri Kejsergården, heraf 10 efter Derbyvinderen, og året efter toppede det med 17 føl i B-årgangen. På det tidspunkt havde Henry Toft-Olesen 20-25 følhopper.

Dermed er Stutteri Kejsergården et af de største stutterier i dansk travsports historie. Stutteri Simoni i Polen har rekorden med 31 føl i en enkelt årgang (M-årgangen/2004) og det fynske Stutteri Egenborg havde en kæmpe produktion i 1980'erne med K-årgangen (1983) som den største årgang, der talte 24 heste, men ellers har der altid været langt mellem stutterier af Stutteri Kejsergårdens størrelse.

I 1978 havde Henry Toft-Olesen således omkring 60 heste, jfr. ovennævnte artikel i Trav-Avisen.

undefined
I den B-årgang, der kom til verden i 1970'erne, blev der født hele 17 føl på Stutteri Kejsergården. Den bedste af dem viste sig senere at blive Bison Bogø. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Iværksætter og manden bag Jupiterbådene

Osman Bogø og alle de andre fine Bogø-heste vender vi tilbage til, men først lidt om Henry Toft-Olesen, som oprindeligt kom fra Hjarup ved Kolding. Via et par forvalterjobs kom han til Bogø i begyndelsen af 50'erne og blev gift med Margit, som stammede fra den lille ø mellem Sjælland og Falster, der i dag nok er mest kendt som "trædesten" for Farøbroen.

I midten af 50'erne startede Henry Toft-Olesen en produktion af glasfibervarer og mindre glasfiberbåde under firmanavnet Fiberfix, der i 1961 blev til Jupiter Værftet. Værftet startede i det tidligere Bogø Elektricitetsværk, men pladsen blev hurtig for trang og allerede i maj 1962 kunne man indvie en 300 kvadratmeter stor produktionshal.

Jupiter-bådene blev en kæmpe succes og dannede det økonomiske grundlag for opstarten af Stutteri Kejsergården, men oliekrisen i 1973 ramte hårdt og i '75 blev værftet overtaget af Møns Bank. Henry Toft-Olesen gik af som direktør, men blev genansat året efter, hvor Faaborg Yachtværft købte Jupiterværftet og rettighederne til Jupiter-bådene. 

Med til at starte NFT

Henry Toft-Olesens iværksætterevner kom også til udtryk, da Nykøbing Falster Travbane åbnede i 1966, dvs. han var med i den bestyrelse, der i juli 1965 blev valgt til at stå for oprettelsen af en trav- og galopbane samt et ridecenter ved Nykøbing Falster, der skulle dække Lolland-Falster, Sydsjælland og Møn. Formand for bestyrelsen var Nykøbing F's borgmester, Reinhold Jørgensen.

Der blev også nedsat en såkaldt tegningskomite, der skulle samle penge til at bygge den nye trav- og galopbane. Der blev solgt andele á 500 kr. pr. styk, og inden banens åbning i oktober 1966 var der solgt andele for næsten 600.000 kr.

Henry Toft-Olesen købte naturligvis også et antal andele, men var dog ikke med i den første bestyrelse. Han kom dog senere med i bestyrelsen og havde også amatørlicens i årene 1967-69 - dog uden den store succes.

Henry Toft-Olesen var i det daglige beskæftiget med de øvrige forretninger, så det var i stedet hans to yngre brødre, Ejler og Peter Toft-Olesen, som stod for den daglige drift af Stutteri Kejsergården. Med deres rolige facon satte de deres præg på de utallige ungheste, der senere vandt masser af løb - fortrinsvis med Harald Lund i sulkyen.

undefined
NFT-championen Harald Lund var Henry Toft-Olesens foretrukne kusk bag staldens heste. I løbet af årene fejrede de to adskillige triumfer sammen. (Foto: Burt Seeger)

Årgangens konge

Allerede som 2-års viste Osman Bogø store evner og vandt debuten på NFT i overlegen stil, efterfulgt af en sejr i Toårsprøven på Amager Travbane i tiden 1.22,2 efter fejl.

Efter en 2-årssæson, der bød på to sejre i fire starter, foldede Osman Bogø sig for alvor ud som 3-års med 10 sejre i 11 starter - heriblandt Dansk Trav Kriterium, Amagers 3-års Mesterskab, Lolland-Falsters 3-års Mesterskab, Skives 3-års Mesterskab og Fyns Treårs Grand Prix.

Det blev til et enkelt nederlag som 3-års i et løb på Lunden før Kriteriet, formentlig fordi Osman Bogø led af køresyge efter den lange køretur fra Nykøbing F til Charlottenlund samme dag. Noget tilsvarende skete i begyndelsen af 4-årssæsonen, så for at være på den sikre side, blev Osman Bogø sendt til Charlottenlund flere dage inden derbystarten sammen med en staldmand.

Osman Bogø var storfavorit til derbysejren, men kredsen omkring hesten følte sig aldrig sikker på sejren før målstregen var passeret.

I 4-års Mesterskabet i Skive tidligere på året var der sammenkørsel. Osman Bogø løb løbsk og fortsatte i vild galop flere omgange. Løbet blev kørt om senere på dagen, og trods strabadserne vandt Osman Bogø løbet. Da forstod man, at man havde årgangens klart bedste hest, men at derbysejren ikke var givet på forhånd.

undefined
Op til Osman Bogøs start i Dansk Trav Derby 1972 var der stor fokus på hesten, der var de flestes favorit til at vinde løbet. Hesten deltog bl.a. i et fotoshoot med skuespilleren Kai Løvring, der dette år spillede med i revyen i Nykøbing Falster. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Derbysejren

Derbyet søndag den 20. august 1972 tilhørte dog Osman Bogø fra start til slut. O'lejre (Aksel Pedersen) var hurtigst afsted fra start, men kort efter overtog Harald Lund kommandoen med Osman Bogø, der siden vandt helt efter behag i tiden 1.22,2a/3000 meter.

Som så ofte før gik Osman Bogø lidt i stå op mod mål, men på trods af en fin afslutning kom Ocitta (Mogens Larsen) aldrig i nærheden af storfavoritten. Tredjepladsen gik til Osiris Salar.

undefined
Harald Lund fik hurtigt placeret Osman Bogø i spidsen af Dansk Trav Derby 1972, og siden havde parret ikke de store problemer med at hjemføre sejren. (Foto: Burt Seeger)

Derbysejren blev belønnet med 50.000 kroner og det var den tredjehurtigste vindertid i løbets historie - 0,5 sekunder langsommere end Karina Axworthys løbsrekord på 21,7 sat i 1969.

Osman Bogø blev senere en af landets allerbedste hurtigklassetravere med sejr i bl.a. Mesterskab for Danmark 1974. To gange repræsenterede han Danmark i Nordisk Mesterskab med en tredjeplads som bedste resultat. Det blev til i alt 71 sejre og 494.720 kr.

undefined 
Før derbystarten havde Osman Bogø vundet 17 ud af 21 starter. Her ses hesten på æresrunde efter sejren. (Foto: Burt Seeger)

Succes i avlen

Sideløbende med væddeløbskarrieren fik Osman Bogø en drømmestart i avlen med A-årgangen (1974), der talte i alt 13 heste, heriblandt navne som Andy Bogø, Ascari Bogø og Anvil Bogø, som Harald Lund vandt "bunker" af løb med sidst i 70'erne.

Det store gennembrud kom i 1977, hvor A-årgangen var tre år. Det år blev Henry Toft-Olesen nummer to på opdrætternes Top 10 med 46.324 kroner - kun overgået af Verner Juel Rasmussen (opdrætter af bl.a. årets derbyvinder, Vixi Bird) med 53.690 kr.

Desuden blev Harald Lund en overlegen landschampion med 176 sejre - takket være bl.a. Osman Bogøs fantastiske A-årgang, Bison Bogø, der vandt Dansk Opdrætningsløb, samt naturligvis Osman Bogø, der stadig var aktiv og vandt ni løb i sin sidste sæson som aktiv.

Osman Bogø fik i alt 330 afkom, hvoraf 39 vandt mere end 100.000 kr. Gnisten Bogø (1.14,0a-520.000 kr), som amatørkusken Henning Beyer havde stor succes med, topper listen, men navne som Hotfoot, Mildbo Roer, Gerd Skovgård (87 sejre) og Max Kastaniely vandt også alle over 300.000 kroner. Nævnes skal også Frk Farø og Matador Kokken, der vandt hhv. 50 og 47 løb.

Osman Bogøs afkom vandt i alt 13,7 mill. kr.

undefined
Gnisten Bogø, som her ses med sin ejer Henning Beyer og træner Steen Juul efter sejren i Tuborgmesterskabet 1985, blev et af Osman Bogøs bedste afkom. (Foto: Burt Seeger)

Tre klassiske sejre

Osman Bogø var stjernen over dem alle, men inden for blot syv år fik Henry Toft-Olesen også en opdrættersejr i både Dansk Opdrætningsløb og Dansk Trav Kriterium med hhv. Bison Bogø og Captain Bogø.

Bison Bogø tilhørte en særdeles stærk årgang, der også omfattede heste som Betina Hedevang og Bellizar. Sidstnævnte blev med tiden 1.19,9 den første 2-åring under 1.20 - en rekord, som Betina Hedevang senere forbedrede til 19,5.

I Dansk Opdrætningsløb måtte de dog begge bøje sig for Bison Bogø, der sejrede i tiden 1.20,1/1600 meter. Osman Bogøs lillebror vandt også Dansk Mesterskab for 2-åringer på Skovbo, der gik over i historien fordi der blot var to heste til start. Bo Hastrup blev slettet og så blev løbet et opgør mellem Bessie Monarch og Bison Bogø, der dog var konkurrenten overlegen.

undefined
Som to- og treåring var Bison Bogø en af sin årgangs bedste heste. Den deltog også i derbyet, men uden den store succes. (Foto: Burt Seeger)

Bison Bogø havde også en fin 3-årssæson med bl.a. sejr i NFT's 3-årsmesterskab og en andenplads i Kriteriet bag Bjørn Ørnhøj. Året efter blev det til sejr i NFT's 4-årsmesterskab, men trods 63.000 kroner i indkørte præmier blev sæsonen en skuffelse for Bison Bogøs tyske ejere og efter eksporten hørte man ikke meget til hesten.

Harald Lund havde tidligere vundet Dansk Kriterium med Osman Bogø og i 1979 slog han igen til med Captain Bogø, der på forhånd ikke var levnet de store chancer mod Chianti Pitt, Cim Castle og Casino Hedevang, men han var bedst på dagen - og det er nu engang det, der tæller. Inden Kriteriet havde Captain Bogø vundet NFT's 2-årsesterskab, men kun tjent i alt 13.000 kr.

I Kriteriet var Casino Hedevang førende fra start og fik tidligt Chianti Pitt frem udvendig, trods galop fra start, men de to kørte livet af hinanden og ind i sidste sving overtog Arvid Olsen kommandoen med Christa U. Den var dog chanceløs mod Captain Bogø, der - "i en lidet flatterende gangart" som Inga "Quickly" Nielsen skrev i Travsporten 1979 - sejrede i tiden 1.21,8a/2500 meter foran Christa U og Cili Røg.

Efter 3-årssæsonen så man aldrig hesten igen på væddeløbsbanerne, men Captain Bogø blev i stedet benyttet som avlshingst. Toft-Olesen fik selv 11 afkom efter hingsten hvis suverænt bedste afkom blev sejrshesten Søren Bøgeå (55 sejre).

undefined
Captain Bogø går mod sejren i Dansk Trav Kriterium 1979. Den blev senere avlshingst, og den nåede i alt at blive registreret som far til 42 danske afkom. (Foto: Burt Seeger)

Bison Bogø og Captain Bogø var i øvrigt begge efter hingsten Glory Hanover - en Star's Pride-hingst, som Henry Toft-Olesen benyttede meget i slutningen af 70'erne.

I årgangene B-E fik Glory Hanover således ikke færre end 31 Bogø-afkom med Bison Bogø og Captain Bogø i spidsen. Hingstens mest vindende afkom var dog sejrshesten Baldrian B (1.14,3a-692.000 kr).

Glory Hanover var opstaldet på Stutteri Kejsergården, og gennem årene havde Henry Toft-Olesen også flere andre avlshingte stående på stutteriet, heriblandt Alltag (d), Anastasius (s) og Ice Age (us). Sidstnævnte blev far til et af de tre sidste Bogø-føl, der kom til verden i 1991, Talent Bogø. De to øvrige, Tarzan Bogø og Texas Bogø, var begge efter Captain Bogø.

Læs også: Stutteri Kejsergårdens storløbssejre

De sidste år

I 1985 solgte Henry Toft-Olesen Stutteri Kejsergården og byggede i stedet et hus i Nykøbing F, hvor familien boede frem til hans død i 1994.

Efter salget af stutteriet havde Toft-Olesen sine heste stående på det gamle bådværft på Aalborgvej, og efter de flyttede til Nykøbing stod hestene i en stald på NFT.

undefined
Udover sine storløbssejre blev Osman Bogø kåret som "Årets Hest" i Lunden i 1972 og 1974. (Foto: Burt Seeger) 

Osman Bogø virkede de første mange år som avlshingst på Stutteri Kejsergården, men efter stutteriets ophør var han udstationeret hos bl.a. Stutteri Meldgård ved Skive, Jørgen Plambech i Osted og træner Peter J. Hansen i Vandel, hvor han stod til sin død i foråret 1994. Slidgigt i bagbenene gjorde, at han ikke kunne længere.

Med Osman Bogøs død var det sidste af Henry Toft-Olesens livsværk væk, og han døde selv kort tid efter.

Af Travsportens Hall of Fame - tekst af Henrik Berg - foto af Burt Seeger og DTC's Fotoarkiv