Igennem årene opdrættede Karl Laursen fra Stald Kima et hav af gode heste. Tarok viste sig at blive den bedste. Igennem årene opdrættede Karl Laursen fra Stald Kima et hav af gode heste. Tarok viste sig at blive den bedste.

Afstamningen

Tarok blev født på Hagenshøj hos Karl Laursen i Skive 8. februar 1972. Føllet var - groft sagt - det avlsmæssige resultat af gamle hopper og et par amerikanske importer.

Taroks mor Tina Virup var da 19 år gammel, og hans mormor Coboco var 17 år gammel, da hun fødte Tina Virup, så vi er helt tilbage i 1937 ved mormors fødsel. Helt atypisk i forhold til, at man har anset et hurtigt generationsskifte som en væsentlig årsag til travhestens dramatiske forbedring i det 20. århundrede.

undefined
Bedæknings- og fødselsattesten, hvor Karl Laursen oplyser, at Tina Virup er nedkommet med en hingst. På attesten ønskede opdrætteren kun ét navn på det nye føl: Tarok. (Foto: DTC's arkiv)

Far: Pay Dirt født 1964 i USA. Pay Dirts forældre var Florican 1947 og Impish født 1959. Moderen Impish satte verdensrekord for 2-årsheste uanset køn i 1961 ved sejr i 1. heat af Hanover Shoe Filly Stake med 1.58 3/5 på den engelske mil (1.13,7), og efter andet hest blev hun samtidig den hurtigste samlede toheatsvinder blandt hopper uanset alder i historien. Som treårs satte hun sammen med Sprite Rodney verdensrekord for tospand, hvad angår hopper. En verdensrekord, der består endnu.

undefined
Taroks far Pay Dirt, ejet af Opdrætterforeningen, var gennem mange år altdominerende i dansk traveravl. (Foto: DTC's arkiv)

Pay Dirt har været Danmarks gennem tiderne bedste avlshingst, hvis man måler på afkomsindtjening, antal hingstechampionater og antallet af derbysejre. Hingstechampion uafbrudt i 16 år fra 1978-1993, og far til derbyvinderne Tarok, Chianti Pitt, Duvil, Game Høgh og Lancelot Broholm.

Karakteristisk for afkommet har været høj klasse og tidlig udvikling, og at mange har været ”født” til at trave. Måske har sprint været den foretrukne distance for Pay Dirt-afkommet, men derbyvinderne viser, at mange også har besiddet den fornødne styrke. 

Mor: Tina Virup født 1953. Hun var opdrættet af E. Krause-Kjær ligesom de andre Virup-heste i Skæring, og hun blev en fremragende væddeløber med ikke færre end 27 sejre, rekord 1.23,1 og præmier på 31.900 kr. Blandt hendes bedste præstationer var 4-års Grand Prix-sejr for Karl Laursen foran Tapper (Rudolf Jensen) og en efterfølgende femteplads bag heste som Tjavs og Two-Step i derbyet.

undefined
Karl Laursen viser Tina Virup frem hjemme på Hagenshøj. (privatfoto)

Morfar: Ax Frisco født 1935. Hingsten var søn af to velafstammede amerikanske importer i slutningen af 1920’erne, Captain Axworthy og Lucy Frisco.

Captain Axworthy var importeret af Julius Høybye, og den var en fin væddeløbshest og senere seksdobbelt avlschampion (1938-1944) med derbyvinder Ebbe Axworthy, Kriterievinder Styrmand (far til Ruder Konge) og altså Ax Frisco som berømte børn.

Læs også Hall of Fame-portrætterne af Julius Høybye og Captain Axworthy 

undefined
Faderen til Ax Frisco, den seksdobbelte danske avlschampion Captain Axworthy, ses her under sin væddeløbskarriere i USA. (Foto: USTA)

Ax Frisco blev kørt bl.a. af Julius Høybye jr. Og vandt for denne Kriteriumsprøven. Hingsten var starthurtig og havde klasse, men også svage ben, og han brød ned i selve derbyet 1939.

Senere blev Ax Frisco første hest i Mark Ingdams træning ved dennes debut i 1943, og her fulgte en ny stor sæson som 8-års, hvor hesten blev sæsonens hurtigste med 1.21,3. I alt vandt Ax Frisco 34 sejre i 113 starter og tjente 56.850 kr. – hesten befandt sig altså i hurtigklassen dengang.

Som avlshingst virkede han hos Peter og Rikke Lind på stutteri Røde Mølle i Aalborg, og han blev far til en række af Aalborg-banens første stjerner. Røde Mølles Orkanen Frisco blev en af Danmarks bedste heste med sejr i Amagers 4 -års Mesterskab for Koster, og med bedste danske placering bag Gelinotte (Charlie Mills) i Internationalt mesterskab 1957.  

Andre stjerner ud over Tina Virup efter Ax Frisco var 2-årsfænomener som Marguerite, Neptun og Susan Frisco, sejrshesten Odin Frisco for blot at nævne nogle, og fra sidste årgang var Duks Folsted en sejrshest hos Walther Kaiser.

Mormor: Coboco født 1937 var opdrættet i Skodsborg af M. Guldborg, der havde brugt den amerikanske DM-vinder King Ben (Koster) til hoppen Rita Speedway, som på sin side var produceret i Hamborg med amerikanske forældre. Rita Speedway skulle dog først en tur over Århus hos opdrætterne Møller og Kirkegård.

Så hoppelinjen kan følges fra Jerseyville i USA over Hamborg til Århus, til København (Skodsborg), tilbage til Århus (Skæring), før den havnede i Skive hos Karl Laursen.