John Køhler

John Køhler – alias John K. Hansen – vandt bunker af løb i 80’erne og 90’erne, blandt andet Copenhagen Cup, Europæisk 5-års Championat og N.J. Koster Memorial med Hairos. Han satte desuden sejrsrekord med Kandar, har vundet 14 fynske trænerchampionater på 15 år og kunne i 2019 fejre 40-års jubilæum som træner på Fyens Væddeløbsbane.

De fleste danske væddeløbsbaner er i længere perioder gennem årene ofte blevet domineret af én eller måske to stortrænere, og John Køhler var om nogen ”Kongen af Fyens Væddeløbsbane” i årene 1981-95, hvor det blev til 14 trænerchampionater. Kun et enkelt år (1993) lykkedes det for Steen Juul at bryde John K.’s dominans.

Flere gange vandt John K. over 100 løb om året og i 1985 satte han sejrsrekord på hjemmebanen med 114 sejre – en rekord, der formentlig aldrig bliver slået.

Det er gennem årene blevet til talrige storløbssejre i både ind- og udland, og med en total på næsten 2.200 sejre har John K. forlængst markeret sig som en af de mest vindende danske travkuske gennem tiderne.

Copenhagen Cup-sejren med Hairos er naturligvis toppen af kransekagen, men heste som Kandar, Søren Bøgeå, Casper, Cimba K, Fanny Grant, Fidell Grant, Flying Boomerang, Hans, Laquileo Tax, Levelet Tax, Nolo Spin, Alf Krogshøj, Good Fellow og Emu har også bidraget til, at John K. i dag kan optages i Travsportens Hall of Fame efter en fantastisk karriere igennem fem årtier.

undefined
Casper er en af de heste, som John K. tog talrige sejre med i starten af 80'erne. (Foto: Mogens Foxil) 

Succes som jockey

John K. er født i Fåborg, men allerede da han var et par år gammel, flyttede familien til  Odense-bydelen Tarup, hvor han som dreng fik arbejde hos en gartner. Gartnerens svoger var fast gæst på Fyens Væddeløbsbane og sammen med ham begyndte John at tage til trav.

Han blev hurtigt bidt af miljøet og startede som 12-13-årig med at hjælpe til i stalden hos Rudolf Jensen efter skoletid, men efter et halvt års tid gik turen videre til den mangeårige championtræner Henning Jacobsen alias ”Penolen” hvor John K. sidenhen blev ansat som staldmand da han gik ud af skolen.

Henning Jacobsen var trænerchampion på Fyens Væddeløbsbane otte gange i årene 1958-72 og kendt som en særdeles dygtig kusk, men i slutningen af hans karriere mistede han stort set interessen for sin forretning, som han mere og mere overlod til staldens unge førstemand.

I praksis styrede John K. således stalden igennem flere år, og fik efterhånden også flere og flere køreture.

John K. fik jockeylicens i 1973 og vandt samme år sin første sejr med hesten Ortrud i et løb på Amager. Det blev til i alt 46 sejre som jockey og et par championater på hjemmebanen.

undefined
I løbet af sin ansættelse hos Henning Jacobsen fik John K. rigtig mange køreture, og ofte forvaltede han dem på bedste vis. (Foto: DTC's Fotoarkiv) 

Fin start

John K. startede som træner på Fyens Væddeløbsbane 15. september 1979 – faktisk fik han, sammen med Alex Kjærsgaard, dispensation til at starte allerede i august måned, inden trænereksamen var bestået, men det var heldigvis også blot en formalitet for dem begge.

John K. startede med en enkelt hest på træningslisten, Eklatant S, men snart efter modtog han også Cæsar Vixi fra den kendte opdrætter Jens Peter Hansen, som indirekte har haft stor betydning for John K.’s trænerkarriere.

Det blev til syv sejre det første år, men da en af de andre fynske trænere, Martin Lund 1. januar 1980 flyttede sin trænervirksomhed til Skovbo, overtog John K. en del af hans heste og så kom der mere gang i forretningen.

undefined
I sin anden hele sæson som træner tog John K. sit første trænerchampionat på Fyens Væddeløbsbane, og op gennem 1980'erne var han den altdominerende træner på banen. (Foto: Burt Seeger)

I 1980 blev Preben Kjærsgaard trænerchampion på Fyn for sjette år i træk, men John K. havde også en fin sæson med 34 sejre, og i 1981 tog han sit første championat på hjemmebanen med 78 sejre. Det blev til i alt 99 sejre det år - med Clayson og Enuser som staldens topscorere.

Året efter var det heste som Doria, Enuser, Cita Dirt, Elone Dress og Francisca Dirt, der var med til at sikre endnu et championat, og i 1983 var Fanny Grant (16 sejre) og Fidell Grant (11 sejre) stærkt medvirkende til, at John K. for første gang passerede 100 sejre (114) på en enkelt sæson.

undefined
I 1983 blev der ikke afviklet mange løbsdage på Fyens Væddeløbsbane, hvor John K. ikke var på vinderpladsen op til flere gange. Det blev også året, hvor han for første gang i karrieren rundede 100 sejre på én sæson. (Foto: DTC's Fotoarkiv)

Eventyret med Hairos

1983 var også året, hvor Hairos – John Køhlers suverænt største stjerne gennem årene – gjorde sin entré.

Hairos var blot fem dage gammel, da John købte Pay Dirt-sønnen af opdrætteren, Jens Peter Hansen, som han i mange havde et tæt samarbejde med. John K. købte Hairos sammen med sin daværende hustru, Helle, og svigerfar, Erik Sørensen, som aldrig tidligere havde været hesteejer, men succesen med Hairos gav blod på tanden og senere fik familien også stor glæde af heste som Maradona, Nolo Spin og Down Town (de to sidstnævnte også opdrættet af Jens P. Hansen).

undefined
Allerede tidligt i karrieren viste Hairos, at det var en hest med evner udover det vanlige. Det blev dog ikke til mange storløbssejre som unghest, da den havde det uheld at være i samme årgang som stortalentet Handybus. (Foto: Burt Seeger)

Som 2- og 3-års viste Hairos fine evner med sejr i blandt 2-årsløbet Oberstløjtnant Sørensens Mindeløb på Fyn og Kriterium Consolation, men uheldigvis var han født i samme årgang som fænomenet Handybus, der gjorde rent bord i stort set samtlige årgangsløb i både 2- og 3-årssæsonen.

I Derbysæsonen blev storløbene mere ligeligt fordelt. Hawkeye vandt således Derbyet, mens Hasard og Halifax Nyhave vandt henholdsvis Jydsk 4-årings Grand Prix og Grand Circle 4-års Championat.

Hairos blev nummer to i Derbyet og nummer fire i Jydsk 4-årings Grand Prix – begge gange efter fejl – men vandt til gengæld N. J. Koster Memorial, hvor han var suveræn i både indledende afdeling og finalen.

Med 284.000 kroner blev Hairos med klar margin John K.’s mest vindende hest i 1985, men heste som Flying Boomerang (13 sejre), Hallo Ribe (11 sejre ) og Jens To Reason (10 sejre) markerede sig også flot i en sæson, der blev John K.’s bedste nogensinde med 142 sejre – ensbetydende med en tredjeplads på landsplan bag Birger Jørgensen (248) og Steen Juul (208).

undefined
Hairos med træner John K. og ejer Erik Sørensen i vindercirklen efter sejren i N. J. Koster Memorial. (Foto: Burt Seeger)

EM og Copenhagen Cup

Hairos fortsatte udviklingen som 5-års med seks sejre og 328.000 kroner. Den største triumf kom i Europæisk 5-års Championat på Cesena-banen i Italien, hvor Hairos blandt andet besejrede landsmanden Hotfoot med Harald Lund.

I 1987 repræsenterede Hairos de danske farver i Copenhagen Cup, men selvom han kom med en overlegen sejr fra Provinsmesterskabet på Skovbo, lignede det på forhånd en svær opgave mod udenlandske stjerner som Grades Singing (Olle Goop), Prince Royal (Philippe Verva), Mack The Knifte (Stig H. Johansson), Jet Ribb (Hans G. Eriksson) og Davidia Hanover (Jorma Kontio).

Hairos var således løbets mindst spillede hest (289:10), men John K. gik frisk til opgaven, kørte direkte til spids med Hairos og formåede at holde konkurrenterne bag sig hele vejen. Grades Singing lignede en trussel ind på opløbet, men Hairos afviste i sikker stil og passerede målstregen som let vinder i tiden 1.14,0a/2011 meter som den første danske vinder af Copehagen Cup.

undefined
Glæden var ikke til at tage fejl af, da John K. og Hairos skar målstregen som vinder af Copenhagen Cup 1987. På de efterfølgende pladser fulgte Grades Singing med Olle Goop og Mack The Knife med Stig H. Johansson. (Foto: Burt Seeger)

Alle som var til stede på Lunden den søndag, glemmer med garanti aldrig de taktfaste klapsalver, der bragede ned fra den åbne tribune da feltet gik ind på opløbet med Hairos og John K. i front – og den endeløse jubel, der brød løs da parret passerede målstregen som sikker vinder!

Vi er utvivlsomt mange, der stadig får næsten kuldegysninger når man tænker tilbage på det løb, der vakte minder om de glade Tarok-dage. Det var en oplevelse for livet – ikke kun for John K. og hele kredsen omkring Hairos.

undefined
På forhånd var Hairos ikke levnet mange chancer i Copenhagen Cup, og mange var af den mening, at hesten kun var med i løbet, fordi der skulle være en dansk ekvipage til start. Hesten gjorde dog alle spekulationer til skamme. (Foto: Burt Seeger)

Dansk rekord i USA

Sejren i Copenhagen Cup gav genlyd i både Europa og USA, og Hairos blev inviteret til at deltage i det internationale storløb Statue Of Liberty Trot på Yonkers Raceway i New York.

I den indledende afdeling gik Hairos et heroisk løb på en tredjeplads i tiden 1.12,5a/1609 meter – ensbetydende med ny dansk rekord. I finalen havnede Hairos desværre i dødens og sluttede uplaceret, men gik endnu et topløb og forbedrede atter den danske rekord med tiden 12,3.

Året efter (1988) blev Hairos igen inviteret til USA – denne gang til det uofficielle VM, Yonkers International Trot, hvor han efter et løb i tredje par udvendig sluttede næstsidst bag Mack Lobell, der sejrede i tiden 1.15,0a/2011 meter.

Desværre skulle VM-starten blive Hairos’ sidste start i karrieren. Efter løbet viste det sig nemlig, at han havde pådraget sig en lille revne i den ene forkode, som betød, at karrieren måtte indstilles med øjeblikket virkning.

undefined
I en alder af syv år måtte Hairos lægge væddeløbsskoene på hylden. Det gjorde hesten efter en fantastisk karriere, der indbragte den næsten 1,5 millioner kr. på præmiekontoen. (Foto: Burt Seeger)

John K. og sejrsrekorden

I sin sidste sæson vandt Hairos seks løb, blandt andet Taroks Mindeløb, men heldigvis havde John K. en ny stjerne klar i kulissen i skikkelse af 5-årige Kandar, der i perioden 5. juli 1988 til 20. marts 1989 vandt 20 sejre på stribe og dermed forbedrede den danske sejrsrekord.

Den tidligere sejrsrekord havde amerikanskfødte Copperscot, der i 1983/84 vandt 18 sejre på stribe med 12 forskellige kuske. Én af dem var John K., som vandt sejr nummer 18 med Copperscot, men i den efterfølgende start – hvor John igen var på plads i sulkyen – blev sejrsrækken brudt, da Copperscot sluttede uplaceret i et V6-løb på Lunden.

Kandar var opdrættet af Jens Rasmussen (Stald Susan) og var tæt på at blive opgivet som unghest, hvor den fik en alvorlig skade i et bagben, hvorefter dyrlægen anbefalede et halvt års pause og en kastration.

undefined
Da Hairos takkede af, havde John K. en ny stjerne klar i kulissen, nemlig In Control-sønnen Kandar, der udviklede sig til lidt af en sejrssluger. (Foto: Burt Seeger)

I pausen blev Kandar solgt til Peter Tornhøj og vendte tilbage til John K., som fik In Control-sønnen klar til start, men først som 5-års kom der for alvor gang i sejrene. 20 sejre på stribe blev det til – alle på Fyens Væddeløbsbane – inden Kandar mødte sit Waterloo i skikkelse af Lollo med Ole Petter. Seks gange tidligere havde han vundet trods galop, men denne gang gik det galt. Efter en startfejl, der kostede 30-40 meter, måtte Kandar nøjes med andenpladsen.

Kandar vandt i alt 57 løb og blev tre gange kåret som Årets Hest på Fyens Væddeløbsbane – en titel, som heste fra John K.’s stald i øvrigt har vundet seks gange i alt.

undefined
Gennem flere sæsoner satte Kandar sit præg på væddeløbene overalt i Danmark, og kredsen bag hesten var flittige gæster i vindercirklen. (Foto: Burt Seeger)

Kiksede med Opus GT

Sjovt nok har John K. også haft en finger med i spillet omkring de to heste, der har tangeret Kandars sejrsrekord.

I 1993 var han således kusk bag Mogens Laursens Opus GT i et Firkløverløb på Lunden. Hesten stod med fire sejre på stribe og var favorit, men måtte nøjes med femtepladsen. Herefter overtog Vibeke Laursen linerne bag Opus GT, der efterfølgende vandt 20 sejre på stribe og dermed tangerede Kandars sejrsrekord – men hvis John K. havde vundet det omtalte løb på Lunden, havde Opus GT i stedet stået med 25 sejre i træk.

Mange år senere (2017) havde Bandit Brick som bekendt også chancen for at forbedre Kandars rekord, men i rekordforsøget på Fyens Væddeløbsbane fik John K. stukket en kæp i hjulet på Steen Juuls sejrshest, da han besejrede Bandit Brick med Preben Kjærsgaard-trænede Armani S.

undefined
Som kusk bag Armani S sørgede John K. i 2017 for, at Bandit Brick med Steen Juul ikke forbedrede Kandars bestående sejrsrekord. (Foto: Kjeld Mikkelsen) 

Kriteriesejren med Levelet Tax

Vi vender tilbage til slutningen af 80’erne, hvor Kandar stablede sejre igennem flere sæsoner, men stalden rummede også mange andre fine heste og netop Copenhagen Cup-året 1987 blev afgjort en af John K.’s bedste sæsoner nogensinde.

Med 10 sejre blev Laquileo Tax således Årets Hest på Fyens Væddeløbsbane og samme opdrætters Levelet Tax gik til tops i både Dansk Trav Kriterium og Treårsstjernen. Med 358.000 kroner blev Levelet Tax årets suverænt mest vindende 3-åring og han overvintrerede som Derbyfavorit.

undefined
Sejren i Dansk Trav Kriterium 1987 til Levelet Tax kom i hus efter et løb i vinderhullet bag den undervejs førende Lord Follo med Arvid Olsen. Med 100 meter til mål fik Levelet Tax angrebsplads, og på en kortspeed afgjorde den løbet til sin fordel. På tredjepladsen fulgte Latrick Guy med Torben Fischer. (Foto: Burt Seeger)

Derbysæsonen gik også helt som forventet med sejr i blandt andet Grand Circle 4-års Championat og Derbyprøven, men i Derbyet gik det desværre galt. Efter et perfekt løb i andet par udvendig blev Levelet Tax trukket ud til angreb på staldsiden, men ramte desværre Ladogas sulkyhjul og galoperede.

Heldigvis fik Levelet Tax og John K. revanche med en sikker sejr i Aalborg Store Pris og beviste sin position som årgangens bedste hest, selvom Derbysejren glippede.

undefinedLevelet Tax var ikke nogen stor hest, men den havde fremragende fighteregenskaber, og det bragte den langt i karrieren. (Foto: Burt Seeger)

Nolo Spin tog over

Som 5-års blev Levelet Tax efter et par skuffende præstationer skiftet til Steen Juul, men i det samlede resultat betød det minimalt for John K., der igen havde en stor sæson med 134 sejre.

Symptomatisk for John K.'s storhedstid havde han hele tiden en eller flere andre topheste klar i kulissen, og dét år var det især Kandar og Nolo Spin, der ragede op over alle de andre.

Nolo Spin vandt både Jydsk 3-årings Grand Prix, Skovbos 3-års Mesterskab og Kriterieprøven, men kiksede i Kriteriet, hvor han blev nummer fire efter galop. Alligevel blev Nolo Spin årets mest vindende 3-åring med 253.000 kr.

undefined
Nolo Spin dystede konstant i årgangstoppen med flere storløbssejre om resultat, og selvom hesten var under isen i sin derbystart tjente den alligevel over 600.000 kr. (Foto: Burt Seeger)

Nolo Spin skuffede siden hen som Derbyfavorit, men havde indtjeningsmæssigt en fin 4-årssæson med næsten 300.000 kroner. Igen var der dog flere andre topheste i stalden, hvor især Lovely Music, Normi og Nicole F medvirkede til, at John K vandt sit tiende trænerchampionat i træk på Fyens Væddeløbsbane.

Dengang var der fart på for den fynske træner, som ikke sjældent startede 25-30 heste hver eneste løbsdag på hjemmebanen – ja, en enkelt løbsdag startede John K.’s stald ikke færre end 38 heste og en anden løbsdag vandt stalden samtlige løb på hjemmebanen!

undefined
I slutningen af 1980'erne blev der ikke afviklet mange løb på Fyn, uden en eller flere heste fra John K-stalden kom på vinderpladsen. (Foto: Burt Seeger)

Læs også: John Køhlers storløbssejre

- og alle de andre

John K. fortsatte succesen op gennem 90’erne, men var knapt så dominerende som tidligere. I 1993 snuppede Steen Juul således trænerchampionatet på Fyn, men året efter var John tilbage på toppen – ikke mindst takket være Søren Bøgeå, som nogle af staldens trofaste hesteejere, Jørgen og Flemming Juul, købte på Sjælland i begyndelsen af 4-årssæsonen.

Søren Bøgeå kom med tre sejre på stribe hos Arvid Olsen og fortsatte succesen hos John K, som vandt yderligere ni sejre i træk med Captain Bogø-sønnen inden den løb ind i sit første nederlag. Søren Bøgeå kom dog på sejrskurs igen og nåede at vinde 22 løb i 1994.

Søren Bøgeå vandt i alt 55 løb, heraf 39 med John K. i sulkyen.

Fra ”nyere tid” skal også nævnes Alf Krogshøj og Emu, der begge vandt 22 løb for John K., svenske Good Fellow – som vandt 24 løb i John K. regi, heraf 11 med træneren selv i sulkyen – samt tyskfødte Incanto, der vandt otte løb og viste ganske store evner inden en skade satte en stopper for karrieren.

De sidste 20 år har der været langt mellem årgangshestene, men i 2018 deltog John K. i Dansk Hoppe Derby med Cute Face, der dog sluttede uplaceret.

undefined
John K. har ikke haft mange starter i årgangssammenhæng i løbet af de seneste tyve år, men i 2018 deltog han i Dansk Hoppe Derby med fynsktrænede Cute Face. (Foto: Gorm Johansen)

Comeback

Der er en verden til forskel på storhedstiden i  80’erne og 90’erne med over 30 heste i træning og et tilsvarende antal forspændingsheste, og den trænervirksomhed John K. har drevet de sidste mange år med omkring 15 heste på træningslisten, men klasse og erfaring fornægter sig trods alt ikke.

For det første er John K. fortsat en hyppigt anvendt catchdriver, og så fik han faktisk en mindre "renæssance" i fjor, hvor han tilkørte omkring 10 heste i H-årgangen.

Derudover har han også fået en del nye kunder i stalden – måske fordi John - da Corona-situationen var på sit højeste - som den første professionelle travtræner tilbød sin gratis assistance som catchdriver for amatørkuskene.

undefined
I forbindelse med sit 40-års jubilæum som travtræner fik John K. to køredragter med de "gamle" blå/gule skaktern overrakt af en kreds af staldens trofaste støtter. (Foto: Kim Nielsen)

Dén slags bliver bemærket blandt hesteejerne og er typisk for John K., som altid er meget hjælpsom og imødekommende over for alle.

Fyn er fin

John K. kunne i 2019 fejre 40-års jubilæum som træner på Fyens Væddeløbsbane, og her bliver han hængende til den dag karrieren er slut, men selvom John i dag nærmest er synonym med den fynske oval, har han trods alt gennem årene ”flirtet” lidt med andre baner.

Første gang ved årsskiftet 1990/91, hvor John startede som træner på Hovhedegård Hestecenter, der dengang var ejet af Lars Berg. Samarbejdet med Jørn Damsgård og Kent Friborg fungerede fint, men af forskellige årsager valgte John K. at sige op efter tre måneder og vende tilbage til Fyens Væddeløbsbane, hvor han - fornuftigt nok – havde beholdt sin stald.

I midten af 90’erne var John K. desuden på vej til Mantorp-banen i Sverige, men det blev aldrig til mere end en snak med banens ledelse, hvor han var oppe og se nærmere på forholdene. Familien havde ikke lyst til at flytte med til det svenske.

John har haft stald på Fyens Væddeløbsbane igennem alle årene, men havde også i mange år en gård i Elmelund tæt på væddeløbsbanen. Den blev siden skiftet ud med et parcelhus i Odense, men for nogle år siden blev John K. igen gårdejer, da han overtog det tidligere Stutteri Mile i Ryslinge. Den ejendom er netop blevet solgt og i en alder af 65 år er John igen blevet byboer - et stenkast fra sin daglige arbejdsplads.

undefined
Gennem årene har John K. været fast inventar på Fyens Væddeløbsbane, og alt tyder på, at han bliver på banen indtil den dag, hvor han stopper som travtræner. (Foto: Gorm Johansen)

Det løse

Det er et af dansk travsports største navne gennem tiderne, som i dag bliver optaget i Hall of Fame. Få trænere har været så dominerende på deres hjemmebane som John Køhler var det i 80’erne og 90’erne, og selvom der er blevet længere mellem sejrene på denne side af årtusindeskiftet, er han still-going-strong og spiller fortsat en vigtig rolle på Fyens Væddeløbsbane, hvor han i øvrigt i en årrække var med i Fyens Væddeløbsforenings bestyrelse.

John K. kan se tilbage på en imponerende karriere med talrige storløbssejre og oplevelser, som det kun er et fåtal forundt. Copenhagen Cup-sejren og alle de andre triumfer med Hairos rager op over mængden, men den imponerende liste over sejrsheste med Kandar og Søren Bøgeå i spidsen har selvfølgelig også stor betydning.

Han har kørt løb i både Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Italien og USA – ja, sågar på en græsbane ved Husum og på stranden i Cuxhaven i Nordtyskland, hvor op mod 10-15.000 tilskuere følger de årlige travløb, der afvikles på en midlertid 1200-meterbane ved Elbens udmunding.

undefined
John K. kan i dag se tilbage på en karriere, der indtil videre har indbragt godt 2.200 sejre. (Foto: Burt Seeger)

Ingen er næppe i tvivl om, at  John K. fortsat brænder for travsporten og han gør også en stor indsats for de yngste generationer som hovedansvarlig for Fyens Væddeløbsbane Ponyskole, hvor han står for undervisningen af de ældste elever, ligesom han også har ponyskolens to ”store” travheste, C’est Tout og Västerbo Jeppe, i træning.

Blandt ponyskolens yngre elever finder man Johns barnebarn, 12-årige Adam Køhler, som har gjort sig fint bemærket med heste som Granit II og Elwis – til stor glæde for en stolt morfar.

undefined
Tilbage i 2019 vandt John K. sit eget jubilæumsløb på Fyens Væddeløbsbane med barnebarnet Adams pony Elwis. (Foto: Kim Nielsen)

Af Travsportens Hall of Fame/Henrik Berg